ΑΘΗΝΑ
12:28
|
06.05.2024
Σύμφωνα με ανεπίσημες καταμετρήσεις, ο Σουμπιάντο είναι πιθανό να κερδίσει σχεδόν το 60% των ψήφων.
Σουμπιάντο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον έως τώρα υπουργό Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο, εμφανίζουν να προηγείται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία, σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Ανεπίσημες καταμετρήσεις από μια σειρά ανεξάρτητων δημοσκόπων, που δημοσιεύθηκαν λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών στη 1 το μεσημέρι, ώρα Τζακάρτα δείχνουν ότι ο Σουμπιάντο, είναι πιθανό να κερδίσει σχεδόν το 60% των ψήφων, με τον πρώην κυβερνήτη της επαρχίας σε σύγκριση με τον άλλοτε κυβερνήτη της Τζακάρτας, Άνιες Μπασουένταν να ακολουθεί με λίγο περισσότερο από το 20% των ψήφων και τον τρίτο υποψήφιο Γκαντζάρ Πρανόουο, πρώην κυβερνήτη της κεντρικής Ιάβας, να παραμένει αρκετά πίσω με 17,30%.

Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που διενεργείται παγκοσμίως μέσα σε μια ημέρα συγκέντρωσε σχεδόν 259.000 υποψήφιους που διεκδικούν 20.600 θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλο το αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών, που αποτελούν τη χώρα, και τις 580 θέσεις του κοινοβουλίου, αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται ο αγώνας για την διαδοχή του προέδρου Τζόκο Ουιντόντο για την οποία ψήφισαν σχεδόν 205 εκατομμύρια πολίτες.

Εάν ο Σουμπιάντο επιβεβαιώσει μετά το τέλος της καταμέτρησης, που αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες, ένα προβάδισμα πάνω από το 50% στο σύνολο των ψήφων – μαζί με τουλάχιστον το 20% των ψήφων στις μισές επαρχίες της χώρας, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και θα αποφύγει έναν δεύτερο εκλογικό γύρο τον επόμενο Ιούνιο.

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια του 72χρονου Σουμπιάντο να κερδίσει την προεδρία, καθώς έχασε τις δύο προηγούμενες φορές από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζόκο Γουιντόντο, ο οποίος αποχωρεί από το αξίωμα αφού υπηρέτησε τις δύο πενταετείς θητείες στις οποίες τον περιορίζει το σύνταγμα.

Ο Σουμπιάντο ήταν διοικητής των ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της βίαιης διακυβέρνησης του δικτάτορα Σουχάρτο, μέχρι που απομακρύνθηκε το 1998 εν μέσω κατηγοριών ότι διέταξε την απαγωγή ακτιβιστών της δημοκρατίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα