ΑΘΗΝΑ
09:59
|
03.05.2024
Εννέα από τους υπουργούς της κυβέρνησης ανήκουν στο πλουσιότερο 1% των Γάλλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον οι μισοί Γάλλοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι εκατομμυριούχοι, με το ένα τέταρτο από αυτούς να συγκαταλέγονται στο υπερπλούσιο 1% της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας L’ Humanité, την ώρα που η ανισότητα στη χώρα βρίσκεται στα ύψη, με 300.000 ανθρώπους να ζουν στον δρόμο.

Το άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Έρευνα για τους Εκατομμυριούχους που μας κυβερνούν», απαριθμεί 17 επιβεβαιωμένους εκατομμυριούχους από τους 34 υπουργούς της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο πραγματικός αριθμός να είναι μεγαλύτερος.

Ο πρόεδρος της χώρας και πρώην τραπεζίτης, Εμανουέλ Μακρόν, έχει λάβει το προσώνυμιο «ο πρόεδρος των πλουσίων», ενώ ο πρωθυπουργός του, Γκάμπριελ Ατάλ, είναι εκατομμυριούχος από τα 20 του χρόνια, χάρις της οικογενειακής του κληρονομιάς.

Ερευνώντας δηλώσεις της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής (HATVP), και άλλα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα δύο τρίτα των υπουργών διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 716.000 ευρώ, τοποθετώντας τους στο 10% των πλουσιότερων πολιτών της χώρας. Εννέα δε από τους υπουργούς ανήκουν στο πλουσιότερο 1% των Γάλλων, λόγω των περιουσιακών τους στοιχείων, αξίας άνω των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ, ο οποίος διαθέτει περιουσία αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθεί η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται στα 7 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω των μετοχών της σε μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού κολοσσού Axa και της πολυεθνικής εταιρίας σούπερ μάρκετ Carrefour.

Με περιουσία περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ ακολουθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι.

Ο πρόεδρος Μακρόν κατηγορήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για την «αμερικανοποίηση» της Γαλλίας, ύστερα από έρευνα που αποκάλυψε ότι η ευρωπαϊκή χώρα έχει περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιοδήποτε έθνος, πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας, την ώρα που η κυβέρνησή του αύξησε το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Πλέον, τα μέλη της νέας κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ έχουν περιθώριο δύο μήνες για να υποβάλλουν τα «πόθεν έσχες» ώστε να εξεταστούν από την αρμόδια αρχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα