Σούπερ μάρκετ, μεσάζοντες και κυβέρνηση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο -σύμφωνα με συνδικαλιστές και αγρότες- στο κύμα αισχροκέρδειας που πλέον θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επιβίωσης εκατομμυρίων Ελλήνων.
Το κυβερνητικό αφήγημα του «εισαγόμενου πληθωρισμού» κατέρρευσε με πάταγο. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει σε μια…ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση του προβλήματος (μέρος του οποίου είναι και η ίδια). Καταγράφει και περιγράφει τον εισοδηματικό στραγγαλισμό των πολιτών, εμμένοντας σε θολές υποσχέσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και στήριξης των ασθενέστερων.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 26,3% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 2.722.000 πολίτες ή 742.000 νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Βάσει των στοιχείων της ΓΣΕΕ κατά τουλάχιστον 20% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των μισθών την τελευταία διετία. Οι μισθοί αυξήθηκαν 8% με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα διατροφικά προϊόντα να αυξάνεται την ίδια περίοδο κατά 31,5%. Ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ υπολείπεται του ορίου της φτώχειας και ελάχιστα απέχει από τα 751 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου του 2011, χωρίς μάλιστα να βρίσκεται σε εξέλιξη όργιο αισχροκέρδειας!
Εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου από ολόκληρη τη χώρα και από διάφορα πεδία της πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία, αλιεία, σιτάρι, φυτικά και ζωικά προϊόντα), επιρρίπτουν ευθύνες για το ράλι ανατιμήσεων, στα σούπερ μάρκετ, τους μεσάζοντες αλλά και στην κυβέρνηση για τη στάση της.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν η διαδικασία ελέγχου να αντιστραφεί ώστε να πραγματοποιείται «από το ράφι προς το χωράφι», επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο από την Πολιτεία στο περιθώριο κέρδους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, οι παραγωγοί πωλούν το πρόβειο γάλα 1,60 ευρώ και οι πολίτες το αγοράζουν 3,29 ευρώ. Το κατσικίσιο γάλα πωλείται περίπου 1 ευρώ από τους παραγωγούς και φθάνει στα 2,86 ευρώ στους πολίτες. Στο σιτάρι, τα 100 κιλά κοστίζουν 19 ευρώ και από αυτά παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, τα οποία στοιχίζουν 260 ευρώ!
Για τους συνδικαλιστές, η αρχικά αρνητική και πλέον κρίσιμη εισοδηματική συγκυρία, δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο, γεωπολιτικό ατύχημα, ούτε δείγμα αδυναμίας ή ακόμη και ανικανότητας των αρμοδίων, αλλά πολιτική επιλογή.
Τα συνδικάτα, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση εισοδηματική ενίσχυση και την πάταξη της αισχροκέρδειας πραγματοποιούν 24ωρη κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου και Γενική Απεργία στις 17 Απριλίου.