ΑΘΗΝΑ
15:48
|
28.04.2024
9ος γύρος του αγώνα φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μικρής έντασης επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος (15/2/2024)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα φοιτητικά, μαθητικά συλλαλητήρια με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών διοργανώθηκαν και σήμερα Πέμπτη 15/2 στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και μαρασμό τη δημόσια παιδεία ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Θεσσαλονίκη

Νέο μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και γονέων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/355875/stoys-dromoys-toy-agona-enantia-sta-idiotika-panepistimia-foto
https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/355875/stoys-dromoys-toy-agona-enantia-sta-idiotika-panepistimia-foto

Στο τέλος της πορείας, διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά διαδηλωτών. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων οι άνδρες των ΜΑΤ προσήγαγαν 7 άτομα.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε με μερίδα των συμμετεχόντων που βρισκόταν στην ουρά της πορείας που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/thessaloniki-vinteo-entasi-dakrygona-kai-epithesi-me-mpogies-sto-eveth
https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/thessaloniki-vinteo-entasi-dakrygona-kai-epithesi-me-mpogies-sto-eveth

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από Καμάρα και με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, και κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/355875/stoys-dromoys-toy-agona-enantia-sta-idiotika-panepistimia-foto

Βροντοφωνάζουν τα συνθήματα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» και «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές δεν είναι πελάτες οι φοιτητές».

Αθήνα

Συνέχεια και κλιμάκωση στον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας στο νέο τους αγωνιστικό ραντεβού, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Η βροχή στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται να δυσκόλεψε λίγο το έργο των φοιτητών, ωστόσο, η πορεία συνεχίστηκε κανονικά.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος (15/2/2024)

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι μαθητές της Αθήνας με κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής καθώς και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο στάσεων εργασίας που κήρυξαν από τις 11 π.μ.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος (15/2/2024)

Το «παρών» έδωσαν και οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα που τάσσεται με συντριπτική πλειοψηφία κατά του νομοσχεδίου. Κάλεσμα συμμετοχής απεύθυναν μία σειρά φορείς, η ΟΓΕ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) ενώ 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11.30 π.μ. κήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ιωάννινα

Στους δρόμους ξανά βρέθηκαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζοντας των αγώνα τους για τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το ραντεβού ήταν μπροστά στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων.

https://www.epirus-tv-news.gr/2024/02/blog-post_403.html

https://www.epirus-tv-news.gr/2024/02/blog-post_403.html

Το συλλαλητήριο διοργανώνουν περισσοτεροι από 10 Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι Σύλλογοι στο ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ, δίδακτρα και στα προπτυχιακά. Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που θα γίνει σύντομα».

https://www.epirus-tv-news.gr/2024/02/blog-post_403.html

Την κινητοποίηση στηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ ενώ στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και η Νέα Αριστερά, υπερασπιζόμενη το αγαθό της δημόσιας Παιδείας.

Πάτρα

Στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο φοιτητών ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σε αυτό συμμετείχαν μεταξύ άλλων φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές.

https://www.patrasevents.gr/article/669332-neo-sillalitirio-stin-patra-kata-ton-idiotikon-aei-foto

«Κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και τα πτυχία μας» γράφουν τα πανό φοιτητών και μαθητών.

«Ο αγώνας κλιμακώνεται, να μη λείψει κανείς»

«Ο αγώνας κλιμακώνεται, να μη λείψει κανείς. Το νομοσχέδιο έχει μπει σε διαβούλευση – η πλειοψηφία το έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, τη Δευτέρα δίνουμε ξανά μαζική, μαχητική απάντηση», δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με βάση τις αποφάσεις που έλαβαν κατά τη πανελλαδική συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι φοιτητές απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για όλους και όλες. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την «Μπολόνια». Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Κατάργηση της ΕΒΕ.

Επιπλέον, οι φοιτητές καταγγέλλουν τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας γύρω από τις εξετάσεις τους και ζητούν «να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας», ξεκαθαρίζοντας πως η καταστολή δεν θα περάσει!

Με σύνθημα: «Συναγερμός σε όλα τα σχολεία! Καταλήψεις παντού! Πέμπτη 15 Φλεβάρη, 12.00, Προπύλαια», συμμετέχει στο κάλεσμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Οι μαθητές καταγγέλλουν «τους εκβιασμούς, τις απειλές και την τρομοκρατία που δεχόμαστε όσο καιρό αγωνιζόμαστε για απουσίες, αποβολές και χαμένες εκδρομές. Απαιτούμε από τους καθηγητές μας να σταθούν στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο της αδικίας!»

Από πλευράς εκπαιδευτικών η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προκηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 11:00 και μέχρι το τέλος της βάρδιας, με στόχο τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Προπύλαια.

Οι ανακοινώσεις των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

ΔΟΕ: «Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).»

ΟΛΜΕ: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 15/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα). Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη της βάρδιας.»

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα