Ο «έρωτας» του βρετανικού περιοδικού The Economist με την Ελλάδα σε περίοδο διακυβέρνησής της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται.
Λίγους μήνες αφότου η διοίκηση του περιοδικού διεθνούς επιρροής που επέλεξε την Ελλάδα σαν «κορυφαία χώρα της χρονιάς 2023», επανήλθε! Αυτή τη φορά ο ανεξήγητος «έρωτας» της διεύθυνσης του περιοδικού με την Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση στην οποία την κατέταξε στις… 20 καλύτερες «Δημοκρατίες του κόσμου», κάνοντας πολλούς Έλληνες να μείνουν με το στόμα ανοικτό από μία άφαντη… «επιτυχία»!
Η κατάταξη έγινε με βαθμολογία 8,14 (με άριστα το δέκα) από τους συντάκτες της ομάδας «Intelligence Unit» του περιοδικού. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση «Δείκτης Δημοκρατίας» η οποία εξετάζει την λειτουργία του πολιτεύματος σε συνολικά 167 χώρες.
Το πιο τραγελαφικό στην υπόθεση είναι τα… «παρά» που συνοδεύουν την αιτιολόγηση της κατάταξης στην έκθεση του περιοδικού.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει η έκθεση, « η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγους να πανηγυρίζει, αφού επέστρεψε στην «πλήρη δημοκρατία» στην κατάταξη του «Δείκτη Δημοκρατίας» του 2023.»
Τονίζεται πως η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με δέκα στα δέκα για τις εκλογικές διαδικασίες και τον πλουραλισμό (;) κατά την διάρκεια των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που διεξήχθησαν στην χώρα. Επίτευγμα που όπως υπογραμμίζει η έκθεση «έχουν πετύχει δώδεκα ακόμη χώρες».
«Παρά τις ελλείψεις σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης, η Ελλάδα έχει σταθερή βαθμολογία στην κατάταξη για τις πολιτικές ελευθερίες με σκορ 8,82. Γι΄ αυτό και η βαθμολογία της βελτιώθηκε το 2022», σημειώνεται στην έκθεση.
Τονίζεται επίσης, πως και ο δείκτης πολιτικής συμμετοχής βελτιώθηκε το 2023 «ένα έτος που στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν δύο βουλευτικές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές».
Σε κάθε περίπτωση το (επιεικώς) περίεργο αποτέλεσμα κρίσης της ομάδας Intelligence Unit δύσκολα εξηγείται, και πιο δύσκολα γίνεται παραδεκτό από πολλούς Έλληνες.