ΑΘΗΝΑ
13:35
|
28.04.2024
Ο Λούλα τόνισε πως η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα δεν ήταν παρά μία «δυσανάλογη και δίχως διακρίσεις επίθεση».
Οι Πρόεδροι Βραζιλίας και Αιγύπτου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κριτική στην ανύπαρκτη «διεθνή δικαιοσύνη» έκανε σήμερα από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούις Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καταγγέλλοντας τον ΟΗΕ πως αποτυγχάνει στη βασική του αποστολή: στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων.

Παράλληλα δεν χαρίστηκε στο Ισραήλ που επέκρινε σφόδρα το λουτρό αίματος που κάνει καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας αναφέροντας μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι:

«Η συμπεριφορά του Ισραήλ δεν έχει εξήγηση: Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της Χαμάς δολοφονεί γυναίκες και παιδιά!»

Μιλώντας αργότερα στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανέφερε πως η κυβέρνησή του αρχικά καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ σαν «τρομοκρατικές». Ακολούθως όμως τόνισε πως η απάντηση του Ισραήλ που ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος στη Γάζα δεν ήταν παρά μία «δυσανάλογη και δίχως διακρίσεις επίθεση», την οποία και χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Εξήγησε πως δεν θα έρθει ποτέ ειρήνη στη Μέση Ανατολή δίχως ίδρυση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, απαιτώντας να επιβληθεί  άμεσα εκεχειρία στη Γάζα ώστε να επιτραπεί ανεμπόδιστα κάθε βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους.

«Οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν!» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η Παλαιστίνη θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στον ΟΗΕ. Απαίτησε, επίσης, με την αφορμή αυτή μεταρρύθμιση και διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή δεν αντικατοπτρίζει το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων αλλά μία παλιά κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πολυμερείς οργανισμοί που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων δεν λειτουργούν, που γι’ αυτό η Βραζιλία δεσμεύεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε διεθνείς φορείς. Πρόσθεσε πως ευελπιστεί στην υποστήριξη της Αιγύπτου.

Ζήτησε έτσι διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατάργηση της δυνατότητας άσκησης βέτο από τα μόνιμα μέλη, αφού κατά τον ίδιο «είναι εκείνα που υποδαυλίζουν τους πολέμους».

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης πως η Βραζιλία θα συνεισφέρει εκ νέου στη χρηματοδότηση της UNRWA (οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απανταχού) ώστε να διατηρηθεί η οργάνωση, την οποία το Ισραήλ λυσσαλέα επιχειρεί είτε να καταργήσει, είτε να την αλλάξει με τους δικούς του όρους ώστε να «θάψει» το προσφυγικό ζήτημα από μελλοντική διαπραγμάτευση για το παλαιστινιακό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα