Μετά το κοινοβούλιο της Ιταλίας, την έγκρισή της για την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Αλβανία, κομβικό στοιχείο της σκληρής πολιτικής Μελόνι για το μεταναστευτικό, έδωσε και η Γερουσία, όπου οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού διαθέτουν άνετη πλειοψηφία.
Με βάση το ιταλοαλβανικό πρωτόκολλο συνεργασίας που εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ και 61 κατά, η Αλβανία θα «φιλοξενεί» δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο έδαφός της σε δύο κλειστά κέντρα που θα διοικούνται από τις ιταλικές αρχές, όσο η Ρώμη θα αξιολογεί τις αιτήσεις τους για άσυλο, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλους αριθμούς, έως και 36.000 ατόμων.
Το πρωτόκολλο έχει καταγγελθεί οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ως «Γκουαντάναμο της Ιταλίας», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία καθώς δεν είναι μέλος της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις κατευθυντήριες ευρωπαϊκές γραμμές για την κράτηση, τη συνδρομή και απέλαση ατόμων που ζητούν άσυλο, με ότι συνεπάγεται αυτό για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές.
Ο επικεφαλής ερευνητής μετανάστευσης και ασύλου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ματέο ντε Μπέλις, ανέφερε σε δήλωσή του, χθες Πέμπτη, ότι οι μετανάστες που θα μεταφέρονται στην Αλβανία θα κρατούνται αυτόματα και δεν θα μπορούν να φύγουν από τα κέντρα για διάστημα έως και 18 μηνών.
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η αυτόματη κράτηση είναι εγγενώς αυθαίρετη και ως εκ τούτου παράνομη», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η μεταφορά στην Αλβανία θα σημαίνει ότι άνθρωποι που θα διασωθούν από συχνά οδυνηρές καταστάσεις στη θάλασσα θα πρέπει να παραμείνουν στα σκάφη για μέρες.
«Αυτή η επικίνδυνη παραμόρφωση των κανόνων έρευνας και διάσωσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές και θα επηρεάσει ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση λόγω των συνθηκών του ταξιδιού τους, σηματοδοτώντας ένα ντροπιαστικό κεφάλαιο για την Ιταλία», πρόσθεσε.