Μία από τις χειρότερες διαρροές μεθανίου που έχουν καταγραφεί ποτέ, προέκυψε πέρυσι ύστερα από πυρκαγιά, σε ένα απομακρυσμένο πηγάδι στο Καζακστάν, σύμφωνα με το BBC.
127.000 τόνοι του βλαβερού για το περιβάλλον αερίου διέφυγαν στην ατμόσφαιρα, κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς στην περιοχή ύστερα από έκρηξη, η οποία μαινόταν για περισσότερους από έξι μήνες.
Η διαρροή ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου 2023, όταν αναφέρθηκε έκρηξη κατά τη διάρκεια γεώτρησης σε πηγάδι στην περιοχή Μανγκιστάου, στο νοτιοδυτικό Καζακστάν, προκαλώντας πυρκαγιά που συνέχισε να μαίνεται έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 25 Δεκεμβρίου 2023.
Οι τοπικές αρχές είπαν στο BBC ότι επί του παρόντος εκτελούνται εργασίες για τη σφράγιση του πηγαδιού με τσιμέντο. Τα αέρια που διαρρέουν από το πηγάδι αποτελούνται κυρίως από μεθάνιο.
Η συγκεκριμένη διαρροή μεθανίου διερευνήθηκε για πρώτη φορά από τη γαλλική εταιρεία γεωανάλυσης «Kayrros». Η έρευνά τους έχει πλέον επαληθευτεί από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας και το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, στην Ισπανία.
Εξετάζοντας τα δορυφορικά δεδομένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου ήταν ορατές σε 115 διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου. Με βάση αυτές τις αναγνώσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 127.000 τόνοι μεθανίου διέφυγαν από αυτό το πηγάδι.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη Βιομηχανική Επανάσταση και έπειτα, ενώ σύμφωνα με τον υπολογιστή ισοδυναμίας αερίων θερμοκηπίου της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος μιας τέτοιας διαρροής είναι συγκρίσιμος με αυτόν της οδήγησης περισσότερων από 717.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για ένα χρόνο.
«Το μέγεθος και η διάρκεια της διαρροής είναι πραγματικά ασυνήθιστη», δήλωσε ο Μανφρέντι Καλτατζιρόνε, ο επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Εκπομπών Μεθανίου του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας τη διαρροή «εξαιρετικά μεγάλη».
Η Buzachi Neft, η εταιρεία που κατέχει το πηγάδι, αρνείται ότι διέρρευσε «σημαντική ποσότητα» μεθανίου. Σε δήλωσή του, το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν είπε στο BBC ότι η αντιμετώπιση της διαρροής ήταν μια «σύνθετη τεχνική επιχείρηση» και ότι «δεν υπάρχει καθολική λύση για την εξάλειψη παρόμοιων ατυχημάτων».