Τουλάχιστον άλλες τέσσερις κοινότητες «Παλαιοχριστιανών της Ρωμανίας» υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτό αποκάλυψε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο 45χρονος πατέρας μίας πολύτεκνης οικογένειας «Ρωμιών και όχι Ελλήνων» που, όπως διαπίστωσαν σήμερα αστυνομικοί που κλήθηκαν στην περιοχή για να λύσουν μία διαμάχη μεταξύ κυνηγών, ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες σε σπηλιά και λαγούμι της ορεινής Κορινθίας.
Ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας εξήγησε ότι ζουν στην περιοχή δίχως καν τις στοιχειώδεις ανέσεις του πολιτισμού ή της τεχνολογίας περίπου τέσσερα χρόνια. Εξήγησε πως δεν θέλουν την τεχνολογία και αποκηρύσσουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, λέγοντας:
«Είμαστε μία κοινότητα Παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των Παλαιόπιστων Ρωσίας ή των Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά».
Πρόσθεσε πως την 39χρονη σύζυγό του Σεβαστιανή την αποκαλεί «αδελφή» όπως και έναν από τους γιους του, τον Νικόλαο, τον αποκαλεί και αυτόν «αδελφό» γιατί «όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια».
Αποκάλεσε τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του (αυτοσχέδιο τυφέκιο, αεροβόλο, αυτοσχέδια τόξα και βέλη, μαχαίρια και ένα τσεκούρι) «τεχνουργήματα» και «όχι όπλα».
Τα δόρατα…της αρχαίας Ελλάδας
«Στην αρχαία Ελλάδα τα τόξα θεωρούνταν ντροπή, είχαν δόρατα οι αρχαίοι Έλληνες. Επί Ρωμανίας, επειδή είμαστε Ρωμιοί εμείς, που σημαίνει όχι Έλληνες, ήρθε το τόξο στο Βυζάντιο. Το τόξο λοιπόν το έχουμε και στον θυρεό μας, το οποίο μας διαφοροποιεί από τους Έλληνες. Είναι ένα τεχνούργημα, το φτιάχνουμε με παραδοσιακό τρόπο και δεν το αντιμετωπίζουμε ως όπλο, είναι σημάδι του πολιτισμού μας» πρόσθεσε ο 45χρονος.
Σε ερώτημα για το αν τα παιδιά πάνε σχολείο και αν κοινωνικοποιούνται, απάντησε πως «και στην εκκλησία πηγαίνουν και σε εκδηλώσεις πηγαίνουν και σε συγγενείς και σε φίλους. Ξέρουμε τους χωριανούς, πηγαίνουμε εκδρομές, δεν τα έχουμε κρυμμένα».
Η οικογένεια των σύγχρονων τρωγλοδυτών ανέφερε πως φροντίζουν μόνοι για το νερό και για το ψωμί τους, αφού καλλιεργούν σιτάρι.
Η οικογένεια των Ρωμιών Παλαιχριστιανών τρωγλοδυτών που ζει στη θέση Σάιτας στο Μάννα της Ορεινής Κορινθίας απαρτίζεται από τους δύο γονείς και πέντε παιδιά ηλικία 22 ετών, 19, 15, 10 και ένα 11μηνο βρέφος. Τα ανήλικα τέκνα της οικογένειας δεν πηγαίνουν στο σχολείο.