ΑΘΗΝΑ
14:49
|
02.05.2024
Η προσπάθεια του προέδρου Μάκι Σαλ να παρατείνει τη θητεία του κατά δέκα μήνες βύθισε τη χώρα στο χάος με τρεις νεκρούς και δεκάδες συλλήψεις.
Ζητά από την κυβέρνηση να διεξάγει τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανώτατο δικαστικό σώμα της Σενεγάλης ακύρωσε, χθες Πέμπτη το διάταγμα του προέδρου της χώρας Μάκι Σαλ για αναβολή των εκλογών, που βύθισε την χώρα στο χάος ταραχών και συγκρούσεων με την αστυνομία.

Η απόφαση του κοινοβουλίου στις 5 Φεβρουαρίου να εγκρίνει το προεδρικό διάταγμα και να ορίσει τις εκλογές για τις 15 Δεκεμβρίου, δέκα μήνες δηλαδή αργότερα από την κανονική λήξη της θητείας του προέδρου, ήταν σε αντίθεση με το σύνταγμα αποφάνθηκε το συνταγματικό δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η πενταετής διάρκεια της προεδρικής θητείας αποτελεί απαράβατο όριο και κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Στελέχη της αντιπολίτευσης επαίνεσαν την απόφαση. «Πρόκειται για μια απόφαση που επαναφέρει τη Σενεγάλη σε πορεία ομαλότητας. Δεν εκπλήσσομαι γιατί όλα όσα συνέβαιναν ήταν πολύ σημαντικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρώην πρωθυπουργός Αμινάτα Τουρέ, η οποία έχει προσχωρήσει στην αντιπολίτευση.

Η αναβολή έχει ρίξει τη χώρα, που συνήθως θεωρείται μια από τις πιο σταθερές στη Δυτική Αφρική, σε πολιτική αναταραχή, με τρία άτομα να σκοτώνονται και δεκάδες να συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Την ίδια ώρα, σε μια προφανή κίνηση να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος της χώρας διέταξε την απελευθέρωση δεκάδων αντιπάλων της κυβέρνησης που κρατούνταν στις φυλακές, ανάμεσά τους του συντονιστή του κινήματος της αντιπολίτευσης «Y’en a marre» (Έχω βαρεθεί) και πολλών μελών του κόμματος Pastef του οποίου ηγείται ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα