ΑΘΗΝΑ
00:12
|
28.04.2024
Αξιωματούχοι των τριών χωρών ενέκριναν σχέδιο συμφωνίας για τη συγκρότηση Συνομοσπονδίας εξετάζοντας και την αποχώρησή τους από την Αφρικανική Ένωση.
Από την κοινή φωτογράφιση υπουργών και άλλων αξιωματούχων των τριών χωρών στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών του Νίγηρα και του Μαλί έφθασαν σήμερα το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, προκειμένου να συζητήσουν με τους ομολόγους τους την δημιουργία τριμελούς συνομοσπονδίας μετά την αποχώρησή τους από την περιφερειακή δυτικοαφρικανική ένωση «ECOWAS» («Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής») στις 28 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφρικανικών ΜΜΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Συμμαχίας χωρών του Σαχέλ ενέκριναν το σχέδιο της συμφωνίας για τη συγκρότηση Συνομοσπονδίας εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο αποχώρησή τους και από την Αφρικανική Ένωση.

Νίγηρας, Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο είναι μέλη της «Συμμαχίας Χωρών του Σαχέλ» (AoSS) την οποία δημιούργησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Η «Συμμαχία Χωρών του Σαχέλ» που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αποχώρησής τους από την  ECOWAS αφορά σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας. Δημιουργήθηκε με αφορμή τα αρχικά σχέδια της (γαλλικής επιρροής) ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση στις τρεις χώρες με πρόσχημα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα που έγιναν εκεί, την φιλορωσική πολιτική τους και την απόφασή τους να τερματίσουν την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στα εδάφη τους.

Με δηλώσεις τού ο αντισυνταγματάρχης Αμπντουλάγιε Μαϊγκά που έχει ρόλο εκπροσώπου της στρατιωτικής «Συμμαχίας χωρών του Σαχέλ» επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός των συναντήσεων θα είναι τα επόμενα βήματα αποχώρησης από την ECOWAS «δίχως καθυστέρηση» και η αύξηση της τριμερούς συνεργασίας τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα