ΑΘΗΝΑ
09:23
|
03.07.2024
Ο 39χρονος Κενυάτης αστυνομικός αρχιεπιθεωρητής δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Επρόκειτο να παίξει ρόλο-κλειδί στην σχεδιαζόμενη αποστολή αστυνομικών της Κένυας στην Αϊτή.
Ο 39χρονος Κενυάτης Αστυνομικός Αρχιεπιθεωρητής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατος του 39χρονου Κενυάτη αρχιεπιθεωρητή Γουόλτερ Νιαμάτο Νιανκιέιγια το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον ενώ συμμετείχε σε αποστολή αξιωματούχων της Κένυας ενόψει των σχεδιασμών για την ανάπτυξη κενυατικής αστυνομικής αποστολής επιβολής της έννομης τάξης στην Αϊτή. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί το γεγονός πως η πληροφορία αυτή, πως δηλαδή θα συμμετείχε στην αστυνομική αποστολή της Κένυας, δεν βγήκε από εκπρόσωπο της αστυνομίας αλλά από την οικογένειά του.

Η κενυατική αστυνομία την Τετάρτη ανακοίνωσε φειδωλά πως ο αρχιεπιθεωρητής πέθανε ενώ παρακολουθούσε κάποιο «σεμινάριο» στις ΗΠΑ, φθάνοντας στην Ουάσιγκτον μέσω Ναϊρόμπι, με σκοπό στη συνέχεια να μεταβεί αεροπορικώς στο Μαϊάμι και από εκεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς.

Επισήμως, οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τον Κενυάτη αρχιεπιθεωρητή, που βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, να πέθανε εξαιτίας υπέρτασης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι πως η κενυατική κυβέρνηση του Προέδρου, Γουίλιαμ Ρούτο, δείχνει να προωθεί τα σχέδια ανάπτυξης αστυνομικής αποστολής στην Αϊτή μολονότι πρόσφατα δικαστήριο στο Ναϊρόμπι έκρινε πως είναι αντισυνταγματική.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Κομμουνιστικό Κόμμα Κένυας, αντιτίθενται στην αποστολή 1.000 Κενυατών αστυνομικών στην Αϊτή, θεωρώντας την επιχείρηση μέρος των αμερικανικών πολυετών σχεδιασμών σε βάρος της Καραϊβικής, την οποία θεωρούν «πίσω αυλή» τους.

Δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το υπό δημιουργία ταμείο στο οποίο θα συνεισφέρουν κράτη μέλη για να υποστηρίξουν τη διεθνή δύναμη. Ως τώρα, έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν δυνάμεις ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, ενώ οι ΗΠΑ υπόσχονται κεφάλαια και τεχνική βοήθεια.

Η κυβέρνηση του Αϊτινού δοτού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί ζήτησε την ανάπτυξη της δύναμης το 2022 προκαλώντας δυσφορία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αφενός για την ανικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση, αφετέρου για την ανάπτυξη μίας ακόμη ξένης δύναμης στο έδαφος της πολύπαθης χώρας που ταλανίστηκε στο παρελθόν από την αμερικανοκίνητη αιμοσταγή χούντα της οικογένειας Ντιβαλιέ.

Μετά τη δολοφονία του Αϊτινού Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2021, που βύθισε ακόμα περισσότερο στο χάος τη χώρα, οι συμμορίες (ορισμένες εκ των οποίων φέρεται πως σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα στις ΗΠΑ) ενισχύθηκαν και ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς.

Η δράση τους προκάλεσε το 2023 πάνω από 5.000 νεκρούς, εκ των οποίων οι 2.700 ήταν πολίτες.

Ο πόλεμος ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες για τον έλεγχο εδαφών έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή, που παραμένει εδώ και δεκαετίες η φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, εκτοπίζοντας εξαναγκαστικά στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο 13χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 8χρονου (upd)

Συγγνώμη Αυγενάκη για την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου

Ινδία: 121 οι νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική τελετή (upd)

ΠΑΣΟΚ: Έκτη υποψήφια η Νάντια Γιαννακοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα