ΑΘΗΝΑ
08:51
|
06.05.2024
Χάρη στο Δικαστήριο της Χάγης και τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητο τις σφαγές και στη Ράφα.
Διεθνές Δικαστήριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ απέφυγε να ικανοποιήσει ουσιαστικά το αίτημα της Νότιας Αφρικής για ανάσχεση των σχεδίων του Ισραήλ για γενική επίθεση στη Ράφα της Νότιας Λωρίδας της Γάζας θεωρώντας εν ολίγοις πως η επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ «δεν απαιτεί την ένδειξη πρόσθετων προσωρινών μέτρων» με το επιχείρημα πως αυτή καλύπτεται από την προηγούμενη απόφασή του που ανακοινώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2024. Απόφαση, που το Ισραήλ, αγνόησε επιδεικτικά συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις σε βάρος των πολύπαθων Παλαιστινίων της Γάζας.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφέρει:

«Το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, και ειδικότερα στη Ράφα, «θα αύξαναν εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση απαιτεί άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που υποδεικνύονται από το Δικαστήριο στη Διαταγή του της 26ης Ιανουαρίου 2024, τα οποία ισχύουν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα».

Κατά τα άλλα, «το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, και ειδικότερα στη Ράφα, «θα αύξαναν εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες».

Αναφέρει επίσης πως «αυτή η επικίνδυνη κατάσταση απαιτεί άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που υπέδειξε το Δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου 2024, που είναι εφαρμόσιμες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφας».

Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη είχε διατάξει το Ισραήλ να πάρει «όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει ενέργειες που περιγράφονται στο άρθρο 2 της Συνθήκη  Περί Γενοκτονίας του 1948.

Διεθνές Δικαστήριο με…πήλινα πόδια

Τι έγινε από τότε ως σήμερα; Απολύτως τίποτε!

Το Ισραήλ αγνόησε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και όχι μόνον δεν σταμάτησε τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων αμάχων, αλλά τις κλιμάκωσε προετοιμάζοντας το έδαφος της γενικευμένης επίθεσης στη Ράφα με βομβαρδισμό βόρειων  και βορειοανατολικών προαστίων της πόλης εδώ και μερικές μέρες.

Το αποτέλεσμα αυτό έκανε πολλούς απόψε, για μία ακόμη φορά, να αναρωτηθούν τι λόγο ύπαρξης έχει ένα τέτοιο δικαστήριο όταν δεν μπορεί να σταματήσει μία εντεινόμενη γενοκτονία.

Μάλλον δεν έχει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα