ΑΘΗΝΑ
12:38
|
06.05.2024
Κατά την λιβυκή εφημερίδα Libya Observer, εναντίον του μνημονίου αυτού είχε προσφύγει ομάδα δικηγόρων οι οποίοι είχαν ζητήσει την ακύρωση του.
Εφετείο Τρίπολης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε από την λιβυκή δοτή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα με εκείνη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2022 με στόχο τη διμερή συνεργασία σε έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τρίπολη της Λιβύης στις 7 Φεβρουαρίου 2024 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και αποχώρησε λέγοντας πως πήγε εκεί για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η «κατάσταση στη Γάζα» και η στήριξη διεθνών προσπαθειών για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την λιβυκή εφημερίδα Libya Observer, εναντίον του μνημονίου αυτού είχε προσφύγει ομάδα δικηγόρων οι οποίοι είχαν ζητήσει την ακύρωση του καθώς η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει την νομιμοποίηση για υπογραφή διεθνών συμφωνιών που αφορούν την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χωρίς την συναίνεση του Κοινοβουλίου.

Ακόμη είχαν επικαλεστεί το επιχείρημα ότι εκχωρούνται σε ξένη εταιρεία οι αποκλειστικές αρμοδιότητες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας που ανήκουν στην κρατική λιβυκή εταιρία πετρελαίου.

Το Εφετείο είχε κληθεί να εξετάσει την έφεση που είχε ασκήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2023 που είχε κηρύξει άκυρο το μνημόνιο αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα