Σαφή προειδοποίηση ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα αν οι ισραηλινοί όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν απελευθερωθούν μέχρι το ραμαζάνι, έστειλε χθες Κυριακή 18/02 ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Ο κόσμος πρέπει να το μάθει και οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να το μάθουν: αν ως το ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφας», είπε ο άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.
«Σε όσους λένε ότι το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό, λέω καθαρά: η Χαμάς έχει επιλογή. (Τα μέλη της) μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν το ραμαζάνι», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη των προέδρων των κυριότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, που διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ.
Το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, ξεκινάει την Κυριακή 10η Μαρτίου.
Israel will launch its long-threatened offensive against Rafah next month if Hamas has not freed the remaining hostages held in Gaza by the start of Ramadan, Israeli war cabinet member Benny Gantz said.https://t.co/mRRyikqYnC
— News24 🇿🇦 (@News24) February 19, 2024
Παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους εξαιτίας του πολέμου εκεί ζουν σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.
Ο κ. Γκαντς διαβεβαίωσε πως η επίθεση θα γίνει σε συντονισμό και στο πλαίσιο διαλόγου με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, καθώς και ότι θα «διευκολυνθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων» ώστε να μειωθεί «όσο είναι δυνατόν» ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις τους.
Η Ράφα και η Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, καθώς και άλλοι τομείς του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου, βομβαρδίστηκαν εντατικά από τον ισραηλινό στρατό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 127 άνθρωποι μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κινήματος στην εξουσία σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή από το 2007.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εξετάσει τις επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη
Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη θα εξετάσει από σήμερα και για μία εβδομάδα τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, με πρωτοφανή αριθμό 52 χωρών να έχουν κληθεί να καταθέσουν.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ αλ Μάλικι θα απευθυνθεί πρώτος στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ μεταξύ άλλων θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο μη δεσμευτική γνωμοδότηση για «τις νομικές επιπτώσεις που πηγάζουν από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Το ψήφισμα είχε υιοθετηθεί με 87 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 53 αποχές, με τις δυτικές χώρες να είναι διχασμένες στο θέμα, ενώ οι αραβικές να ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ.
The International Court of Justice in #TheHague will commence public hearings on Monday regarding the legal consequences stemming from Israeli policies and practices in the occupied Palestinian territories, including East occupied al-Quds.
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) February 19, 2024
During the sessions, the court is… pic.twitter.com/bIN71Yv5YH
Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς διαφορετική από την πρόσφατη προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Πρετόρια προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζουν τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Στις 26 Ιανουαρίου το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν ζήτησε να επιβληθεί εκεχειρία.
Την Παρασκευή απέρριψε δεύτερο αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία του ζήτησε να επιβάλει νέα μέτρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι προτίθεται να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από τους μισούς από τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Γάζας.
«Παρατεταμένη κατοχή»
Τον Ιούλιο του 2004 το Διεθνές Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να κατεδαφιστεί, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα.
Τώρα οι δικαστές έχουν κληθεί να εξετάσουν «τις νομικές επιπτώσεις», αυτού που στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης χαρακτηρίζεται «διαρκής παραβίαση από το Ισραήλ του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση».
Αυτό αφορά «την παρατεταμένη κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967.
The International Court of Justice (ICJ) opens historic hearings into Israel’s illegal occupation of Palestine with arguments presented by 52 countries and three organisations.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 19, 2024
🟠 Follow our LIVE coverage: https://t.co/YfDxzAI8QU pic.twitter.com/gbXfx2zDc1
Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τα μέτρα που έχει λάβει το Ισραήλ «με στόχο να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση, τον χαρακτήρα και το καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ».
Από το 1967 το Ισραήλ έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, κάτι που, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, δυσκολεύει τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Επίσης έχει προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες.
Το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση «επειγόντως» για το θέμα, πιθανόν ως το τέλος του έτους.
Η Νορβηγία θα διευκολύνει τη μεταφορά παγωμένων πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή
Η Νορβηγία συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά παγωμένων πόρων από φορολογικά έσοδα οι οποίοι ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή και συλλέγονται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η νορβηγική κυβέρνηση.
Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ συλλέγει τους φόρους εκ μέρους των Παλαιστινίων και κάθε μήνα μεταφέρει τα χρήματα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει διαμάχη για το θέμα.
Η προσωρινή λύση θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι πληρωμές και να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, επιτρέποντάς της να καλύψει τις δαπάνες για βασικές υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, εξήγησε το Όσλο.
ICYMI: #Norway has agreed to help in the transfer of frozen tax funds, collected by Israel and earmarked for the Palestinian Authority (PA), providing vital financial support to the Western-backed entity to prevent its collapse. #Palestine https://t.co/NXn1rnRaHO
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) February 19, 2024
«Είναι κρίσιμο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και προκειμένου η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει νομιμοποίηση στον λαό της», εξήγησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Νορβηγία ως μεσολαβήτρια θα κρατά τα φορολογικά έσοδα που συλλέγει και παρακρατά το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
Το μέρος των χρημάτων που το Ισραήλ εκτιμάται ότι προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας θα παραμένει στη Νορβηγία, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δίνονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Όταν ρωτήθηκε αν η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί τον έλεγχο για τις δαπάνες τις οποίες καλύπτουν τα χρήματα που λαμβάνει ή αν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα στείλει πόρους στη Γάζα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας απάντησε ότι τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Η πρόσβαση στα φορολογικά έσοδα είναι κρίσιμη για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Αρκετές Δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, επιθυμούν εξάλλου η Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.
Norway to facilitate transfer of funds to Palestinian Authority. https://t.co/4sg15xKLdm pic.twitter.com/ZWK8JkJYyK
— Arab News (@arabnews) February 19, 2024
Στις 2 Νοεμβρίου το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει τα φορολογικά έσοδα στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά θα παρακρατήσει το ποσό που αντιστοιχεί για τη Γάζα, την οποία κυβερνά η Χαμάς. Όμως η Παλαιστινιακή Αρχή βοηθά στην κάλυψη των δαπανών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στον παλαιστινιακό θύλακα και χρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικών παροχών και υγειονομικής περίθαλψης εκεί.
Στις 6 Νοεμβρίου η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι επιθυμεί το πλήρες ποσό και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί όρους που θα την εμποδίζουν να καταβάλλει τους μισθούς για το προσωπικό της. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής προορίζονται για τη Γάζα.
Στις 21 Ιανουαρίου Ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο τα παγωμένα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για τη Γάζα να παραμένουν στη Νορβηγία αντί να μεταφέρονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη
Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανάμεσά τους μέλος ένοπλης οργάνωσης που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εφόδου του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Οι νέοι θάνατοι γίνονται γνωστοί με φόντο την κατακόρυφη κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ έκρινε ότι η ένταση στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων, είναι το «αληθινό εμπόδιο» στη λύση των δυο κρατών για να τερματιστεί η σύγκρουση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
A 19-year-old #Palestinian was shot dead today during an Israeli incursion into the Tulkarm Refugee Camp in the West Bank.
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) February 18, 2024
The occupation forces later withdrew from the camp and abducted the body of another martyred Palestinian man.
Israeli forces also invaded the Shuafat… pic.twitter.com/SvNocnw4Dv
Στην Τούλκαρεμ, δυο άνδρες, 19 και 36 ετών, σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια εφόδου ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό προσφύγων, από τους μεγαλύτερους στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση αυτή, ανέφερε από την πλευρά της η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε πως δυνάμεις του πήγαν να συλλάβουν τον Μοχάμεντ Ουάφι, που κατ’ αυτόν υπήρχαν υποψίες ότι «συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και δολοφονίες ανθρώπων που φέρονταν να συνεργάστηκαν μαζί τους στην Τούλκαρεμ».
«Τρομοκράτες άνοιξαν πυρ και πέταξαν εκρηκτικά εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες ανταπέδωσαν», σκοτώνοντας τον ύποπτο, που ήταν «οπλισμένος», κατά την ίδια πηγή, που πρόσθεσε ότι ισραηλινός αστυνομικός «τραυματίστηκε σοβαρά» και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά -ο στρατιωτικός βραχίονας της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς- εξήραν τη «θυσία» των δυο ανδρών και διευκρίνισαν πως ο Μοχάμεντ Ουάφι ήταν μέλος τους.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ισάμ Ουάφι δήλωσε πως ο αδελφός του Μοχάμεντ ήταν «περήφανο μέλος της αντίστασης» και ότι «έδωσε μάχη για σχεδόν μιάμιση ώρα» με τις ισραηλινές δυνάμεις προτού σκοτωθεί.
Two Palestinians have been shot dead by Israeli forces in the occupied West Bank's Tulkarem refugee camp, according to the Palestinian health ministry.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 18, 2024
🔴 LIVE updates: https://t.co/yHthgm2WY7 pic.twitter.com/3AdwsmosS1
Άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συμβάντος σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νάμπλους, περίπου 35 χλμ. από την Τούλκαρεμ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν σε ανακοινωθέν τους πως «εξουδετέρωσαν» άνδρα που «βγήκε από το αυτοκίνητό του, κατευθύνθηκε προς τους (ισραηλινούς) στρατιώτες και συνέχισε να κινείται προς αυτούς χωρίς να δώσει απάντηση» όταν απαίτησαν να σταματήσει και να δώσει τα στοιχεία του.
Η Φάταχ, η κυριότερη παράταξη της Παλαιστινιακής Αρχής, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τον θάνατο του άνδρα, μέλους των υπηρεσιών ασφαλείας της, που κατ’ αυτή «δολοφονήθηκε εν ψυχρώ».
Μετά την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του, που είναι στην πράξη καθημερινές, στη Δυτική Όχθη. Διακηρυγμένος στόχος του είναι να εξαρθρώσει δίκτυα συνδεόμενα με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.
Τουλάχιστον 398 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Δυτική Όχθη, είτε από τον στρατό ή από ένοπλους ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το 2023, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν 507 θανάτους Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά δεδομένα για τη βία στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, το 2005.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν συλλάβει 3.100 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 1.350 που κατ’ αυτές είναι μέλη της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη,την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.
Στη Δυτική Όχθη ζουν σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και, ανάμεσά τους, κάπου 490.000 ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως η περιοχή αυτή θα πρέπει να είναι η καρδιά του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.