ΑΘΗΝΑ
13:52
|
10.05.2024
Εφ' όλης της ύλης η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα με αναφορές σε ακρίβεια, αγρότες, μισθούς, ακριβή στέγη και γάμο ομόφυλων…
Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας (αγρότες, οικονομία και ακρίβεια, μισθοί, κ.α.) έδωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη Μάρα Ζαχαρέα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, εκτίμησε πως πολλά από τα αιτήματά τους είναι δικαιολογημένα. Προέβλεψε πως θα δούμε «λίγα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας», ισχυρίστηκε πως το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων «είναι διαχρονικό» και έχει περιορίσει την έκτασή του κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απόψε συνέντευξη στο Star

Επανέλαβε ότι οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν «σημαντικά» και πως εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση του κατάφερε με τον τρόπο αυτό να κάνουν οι κτηνοτρόφοι απόσβεση του κόστους παραγωγής.

Σε σχέση με το αίτημα από το χωράφι στο ράφι ώστε να μειωθεί το κέρδος των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγής και καταναλωτών είπε πως χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, υπάρχουν ήδη αρκετοί παραγωγοί που έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς.

«Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνησή του έχει κάνει «μια σειρά από παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι» και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι παραγωγοί εάν αυξάνουν τις τιμές τους, με ποινή αν θέλετε, τον αποκλεισμό τους από προωθητικές ενέργειες.

Ενόψει της αυριανής κινητοποίησης των αγροτών ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Και πρόσθεσε:

«Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο» και πως η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες.

«Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή», συμπλήρωσε.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πρόκειται να κάνει «μάθημα» σε κανέναν βουλευτή που το καταψήφισε ή απείχε από την ψηφοφορία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είχε θέσει ως στόχο ζωής να πετύχει την ισότητα στον γάμο. Για μένα δεν υπάρχουν βουλευτές. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν. Να θυμίσω πως και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη θέση της ΝΔ. Όσοι φαντασιώνονται εσωτερικούς διχασμούς στη ΝΔ να ψάξουν αλλού».

Σε ερώτηση για το πότε προβλέπει την αύξηση του μισθού, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θέλει να προεξοφλήσει τις  αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία με την οποία καθορίζεται ο κατώτατος μισθός.» Άρα, θα σας συνιστούσα να κάνουμε λίγη υπομονή. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με την ακρίβεια καταναλωτικών προϊόντων πολυεθνικών εταιριών στα σούπερ-μάρκετ που πωλούνται πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός είπε πως θα ληφθούν και άλλα μέτρα. «Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται» είπε αλλά όχι σημαντικές διαφοροποιήσεις. «Θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο» είπε.

Για την οξεία στεγαστική κρίση ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έχει «κάνει πράγματα και θα κάνει πολλά περισσότερα». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» λέγοντας πως «ήταν πολύ επιτυχημένο γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι και να πληρώνουν τελικά μια δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν στην ελεύθερη αγορά ένα αντίστοιχο σπίτι».

Ανέφερε επίσης πως ο ΟΠΕΚΑ διαθέτει σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες.

Για τις ευρωεκλογές είπε πως θέλει το κόμμα του, η Ν.Δ. να αυξήσει τους ευρωβουλευτές από τους 21 που εξέλεξε στις προηγούμενες. «Θέλω να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης. Σε σχέση με τα κριτήρια που θα έχει το κόμμα του για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές διαβεβαίωσε πως δεν θα πρόκειται για  «ψηφοδέλτιο celebrity». Είπε πως οι υποψήφιοι θα επιλεχθούν με κριτήριο «το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά τον Μισούστιν προτείνει για πρωθυπουργό ο Πούτιν

Ράφα: Ισραηλινά τανκς «έκοψαν» την πόλη στη μέση

Τσαντ: Αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα η αντιπολίτευση

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Dr.Phil» έδωσε ο Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα