ΑΘΗΝΑ
08:11
|
08.11.2024
Η νέα έρευνα από το Global Vaccine Data Network δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vaccine», την περασμένη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μικρές αυξήσεις σε νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις φαίνεται πως συνδέονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα από το Global Vaccine Data Network, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vaccine» την περασμένη εβδομάδα.

Η έρευνα εξέτασε 13 ιατρικές παθήσεις της οποίες η ερευνητική ομάδα χαρακτήρισε ως «ανεπιθύμητα συμβάντα ειδικού ενδιαφέροντος» μεταξύ 99 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων σε οκτώ χώρες, με στόχο να εντοπίσει υψηλότερο ποσοστό παρενεργειών από το αναμενόμενο, ύστερα από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, όπου ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν παρατηρήθηκε να εμφανίζει παρενέργειες από τα εμβόλια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι σπάνιες περιπτώσεις -που εντοπίστηκαν νωρίς στην πανδημία- περιλάμβαναν υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής που σχετίζεται με την καρδιά από τα εμβόλια mRNA των εταιριών Pfizer Inc, BioNTech SE και Moderna Inc, και αυξημένο κίνδυνο ενός τύπου θρόμβου στον εγκέφαλο, ύστερα από εμβόλια ιικών φορέων, όπως αυτό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρασκευάστηκε από την AstraZeneca Plc.

Τα εμβόλια με  ιικό φορέα συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre, μιας νευρολογικής διαταραχής κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο νευρικό σύστημα.

Η μυοκαρδίτιδα, ή η φλεγμονή του καρδιακού μυός, εντοπίστηκε σταθερά μετά από την πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση εμβολίων mRNA, σύμφωνα με τη μελέτη. Η υψηλότερη αύξηση παρατηρήθηκε μετά από την δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Moderna. Η πρώτη και η τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκαν επίσης με αύξηση κινδύνου της περικαρδίτιδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre εντός 42 ημερών από την αρχική ένεση ChAdOx1 ή «Vaxzevria», που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη, αύξηση που δεν παρατηρήθηκε ύστερα από εμβόλια mRNA.

Το ChAdOx1 συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, ενός τύπου θρόμβου στον εγκέφαλο, που εντοπίστηκε σε 69 περιστατικά, έναντι αναμενόμενων 21.

Ο μικρός αυτός κίνδυνος οδήγησε στην απόσυρση ή τον περιορισμό του εμβολίου σε πολλές χώρες,συμπεριλαμβανόμενης της Δανίας. Η μυοκαρδίτιδα συνδέθηκε επίσης με μια τρίτη δόση ChAdOx1 σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Στη μελέτη εντοπίστηκε και πιθανός κίνδυνος για εγκάρσια μυελίτιδα (φλεγμονή του νωτιαίου μυελού) ύστερα από εμβόλιο με ιικό φορέα. Το ίδιο και η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα – φλεγμονή και οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό – μετά από εμβόλια τόσο ιού-φορέα όσο και mRNA.

Παρατηρήθηκαν επίσης, επτά περιπτώσεις οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, έναντι των αναμενόμενων δύο.

Τα «ανεπιθύμητα συμβάντα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» επιλέχθηκαν βάσει προκαθορισμένων συσχετισμών με τον εμβολιασμό, των ήδη γνωστών στοιχείων για τις καταστάσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και της προκλινικής έρευνας. Η μελέτη δεν παρακολούθησε το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS), που ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει με τα εμβόλια κατά του Covid.

Η έλλειψη αντοχής στην άσκηση, η υπερβολική κόπωση, το μούδιασμα και η «εγκεφαλική ομίχλη» ήταν μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων που εντοπίστηκαν σε περισσότερους από 240 ενήλικες που εμφάνισαν χρόνιο μεταεμβολιαστικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Yale. Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστή και δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις ή αποδεδειγμένες θεραπείες.

«Η έρευνα του Yale αποσκοπεί στην κατανόηση της πάθησης για την ανακούφιση των πασχόντων και τη βελτίωση της ασφάλειας των εμβολίων», δήλωσε ο Χάρλαν Κρουμχόλζ, βασικός ερευνητής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Νοσοκομείου «Yale New Haven».

«Και τα δύο πράγματα μπορεί να είναι αληθινά», δήλωσε ο Κρουμχόλζ σε συνέντευξή του. «Μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και μπορεί να υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Σοβαρές οι ζημιές σε 5 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Προτάσεις Λιβάνιου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι τρεις στόχοι του (μάλλον τελευταίου) διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα