ΑΘΗΝΑ
16:55
|
26.06.2024
Οι αντίπαλες φατρίες χρησιμοποίησαν «όπλα υψηλής ισχύος», όπως τυφέκια AK47 και M4 στις μάχες, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.
Ο στρατός της Παπούα Νέα Γουινέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φυλετική βία στα βόρεια υψίπεδα της Παπούα Νέας Γουινέας, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, με έναν αστυνομικό να περιγράφει τις δολοφονίες ως τις «μεγαλύτερες» στην πρόσφατη ιστορία του έθνους του Ειρηνικού.

Η εφημερίδα Post-Courier, επικαλούμενη την τοπική αστυνομία, ανέφερε ότι οι δολοφονίες ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Γουαπεναμάντα της επαρχίας Ένγκα.

Συμμετείχαν τις φυλές Αμπουλίν και Σικίν καθώς και οι σύμμαχοί τους, ανέφερε.

Η αστυνομία είπε στην Post-Courier ότι ανέσυρε περίπου 64 πτώματα από την άκρη του δρόμου, τα λιβάδια και τους λόφους της Γουαπεναμάντα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Οι αντίπαλες φατρίες χρησιμοποίησαν «όπλα υψηλής ισχύος», όπως τυφέκια AK47 και M4 στις μάχες, ανέφερε η εφημερίδα. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, πρόσθεσε.

Η Australian Broadcasting Corporation (ABC) είπε ότι η βία αφορούσε τις ίδιες φυλές που ήταν υπεύθυνες για τις συγκρούσεις που σκότωσαν 60 στην επαρχία Ένγκα πέρυσι.

«Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχω δει στην Ένγκα, ίσως και σε όλα τα Χάιλαντς, στην Παπούα Νέα Γουινέα», είπε ο Τζορτζ Κάκας, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της χώρας.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, είμαστε όλοι ψυχικά πιεσμένοι», είπε ο Κάκας στο ABC. «Είναι πραγματικά δύσκολο να το καταλάβεις».

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP είπε ότι η αστυνομία έλαβε παραστατικά βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο, που δείχνουν απογυμνωμένα και ματωμένα πτώματα να βρίσκονται στην άκρη του δρόμου και στοιβαγμένα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη κλίνη.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο στρατός έχει αναπτύξει περίπου 100 στρατιώτες στην περιοχή, αλλά ότι ο αντίκτυπός τους ήταν περιορισμένος, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να παραμένουν λιγότερες αριθμητικές και υπεροπλισμένες.

Στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζέιμς Μάρα ζήτησαν γρήγορη δράση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή.

«Καλούμε την κυβέρνηση να διαπιστώσει αμέσως από πού προέρχονται τα όπλα και οι σφαίρες για να τροφοδοτήσουν αυτήν την παράλογη βία», προσέθεσαν σε ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με την Post-Courier.

Ανησυχία εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι.

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα νέα που ήρθαν από την Παπούα Νέα Γουινέα», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα.

«Παρέχουμε σημαντική υποστήριξη, ιδιαίτερα για την εκπαίδευση αστυνομικών και για την ασφάλεια στην Παπούα Νέα Γουινέα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκη των διαδηλωτών στην Κένυα- Ο Πρόεδρος Ρούτο απέσυρε το νομοσχέδιο για τους φόρους

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Υπό έλεγχο η φωτιά σε παλιό εργοστάσιο στο Μοσχάτο

Αστροναύτες του Starliner «εγκλωβίστηκαν» στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα