Εκατοντάδες Τσέχοι αγρότες με τα τρακτέρ τους παρέλασαν σήμερα στο κέντρο Πράγας, διακόπτοντας την κυκλοφορία έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στο υψηλό ενεργειακό κόστος, στην ασφυκτική γραφειοκρατία και στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Τσέχοι αγρότες έχουν προγραμματίσει και άλλες διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα, ενώ οι μεγαλύτερες αγροτικές ενώσεις κράτησαν αποστάσεις από τη δράση της Δευτέρας, κατά την οποία τα τρακτέρ απέκλεισαν τη μία λωρίδα σε κεντρικό δρόμο της Πράγας, επιβραδύνοντας σημαντικά την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με το Reuters, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Γεωργίας φωνάζοντας «Ντροπή!» και «Παραιτηθείτε!». Μιλώντας στο μέσο, παρευρισκόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την γραφειοκρατία στην οποία υπόκεινται, αλλά και για τον ανταγωνισμό που δημιουργείται με παραγωγούς άλλων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.
Πίσω από τους αγρότες κρύβεται… ο Πούτιν
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι διοργανωτές της διαδήλωσης της Δευτέρας είχαν ελάχιστη σχέση με τον αγροτικό κλάδο. «Η σημερινή διαδήλωση δεν έχει πολλά κοινά με τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες για τους αγρότες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, με ανάρτησή του στο X.
«Η διαδήλωση οργανώνεται από ανθρώπους που, για παράδειγμα, δεν κρύβουν την υποστήριξή τους στο Κρεμλίνο και επιδιώκουν άλλους στόχους, εκτός από τα συμφέροντα των αγροτών. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που όλες οι βασικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους αγρότες – το Αγροτικό Επιμελητήριο, η Αγροτική Ένωση και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Γεωργών – αποστασιοποιήθηκαν από τη σημερινή διαμαρτυρία» υποστήριξε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Το Αγροτικό Επιμελητήριο της Τσεχίας, το οποίο δεν συμμετείχε στη σημερινή κινητοποίηση, έχει διοργανώσει διαμαρτυρίες μαζί με άλλους Ευρωπαίους αγρότες στα συνοριακά περάσματα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε., τις στρεβλώσεις της αγοράς και τις χαμηλές τιμές αγοράς που προκαλούνται από τα πλεονάσματα, εν μέσω φθηνών εισαγωγών από χώρες εκτός του μπλοκ.Διαμαρτύρονται, επίσης, για την αύξηση του κόστους παραγωγής, παράγωγο του αγώνα της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, που καθορίζεται στην Πράσινη Συμφωνία και η οποία – με τη σειρά της – καθορίζει τους γεωργικούς κανονισμούς για τα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ εδώ και δεκαετίες.