ΑΘΗΝΑ
09:01
|
02.05.2024
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε πως δημιουργείται στο στρατό «κλάδος μετεξέλιξης, καινοτομίας και αμυντικής τεχνολογίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΓΕΕΘΑ θα δημιουργήσει έναν νέο κλάδο: τον «κλάδο μετεξέλιξης, καινοτομίας και αμυντικής τεχνολογίας» ώστε να γίνει μία νέα διοικητική δομή, για τη συστημική ενσωμάτωση της χρήσης των αυτόνομων συστημάτων ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις ανάγκες μεταξύ άλλων εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών, τη χρήση των δορυφορικών επικοινωνιών.

Υπάρχουν αυτόματα συστήματα που ίπτανται, υπάρχουν αυτόνομα συστήματα στο έδαφος, υπάρχουν αυτόνομα συστήματα στη θάλασσα, και υπάρχουν και αυτόνομα συστήματα κάτω από τη θάλασσα επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε ότι στη νέα δομή θα υπάρξει Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Κατασκευών.

Οι ειδικές μονάδες που θα δημιουργηθούν θα έχουν και τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που θα τις κάνει να μπορούν να ανταποκριθούν σε διττό ρόλο, δηλαδή μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, που θα μπορούν να βοηθήσουν την Πολιτική Προστασία και την κοινωνία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής Στρατού

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες ιδρύεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής, που θα έχει στο αντικείμενο του και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να είναι δυνατό η εθνική άμυνα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Θα δημιουργηθεί Τμήμα Πληροφορικής και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, όπως είπε.

Αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε ότι προτεραιότητα είναι η “ομογενοποίηση”, κατά το δυνατόν, των τύπων των αεροσκαφών, θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών, να γίνει συντήρηση του στόλου των ελικοπτέρων. Προτεραιότητα είναι και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ή μέρους τους, αλλά και η ομογενοποίηση των αυτόνομων ιπτάμενων συστημάτων.

«Υπάρχει η αντίληψη της αγοράς συστημάτων έτοιμων πλατφορμών από το εξωτερικό. Δεν λέω ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει αύριο το πρωί στην κατασκευή μεγάλων πλατφορμών δικών της. Όμως υπάρχουν επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα, αναφέρομαι στο παράδειγμα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και χωρών μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο μπορούμε να συνδέσουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Ανακοίνωσε έτσι πως θα συσταθεί ένας ενδιάμεσος φορέας του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας.

Ο καίριος ρόλος της ΕΑΒ

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό ειδικά στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας η ΕΑΒ.

«Θέλω να είμαι σαφής. Χωρίς την ΕΑΒ δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Γι΄ αυτό η ΕΑΒ πρέπει οπωσδήποτε να εξυγιανθεί. Η ΕΑΒ είναι μια αμαρτία δεκαετιών. Αν δείτε τον ισολογισμό της, με τις παρατηρήσεις των ορκωτών, θα καταλάβετε τι εννοώ. Πήρα το πολιτικό ρίσκο να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας το θέμα της ΕΑΒ. Τοποθετήσαμε ένα ΔΣ γενικής αποδοχής. Αναμένω από αυτό το ΔΣ την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, την εξυγίανση του προϋπολογισμού της και την εκτίμηση για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Τι είπε για τη στρατιωτική θητεία

Αναφερόμενος στη θητεία, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε πως πρέπει να προσφέρεται επαρκής εκπαίδευση στους στρατεύσιμους και επίσης, καταρχήν σε εθελοντική βάση, να υπάρχει επανάκληση σε τακτά χρονικά διαστήματα και επανεκπαίδευση στις μονάδες, ώστε να έχουμε έναν τέτοιο αριθμό που μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Ανέφερε πως σε πρώτο στάδιο έχει επιλεγεί το φιλανδικό μοντέλο, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να υπάρχει και πιστοποίηση δεξιοτήτων, που θα αποτελεί επαγγελματικό προσόν».

Παράλληλα ανέφερε πως επανεξετάζεται η εξέλιξη της καριέρας των αξιωματικών και των υπαξιωματικών, ώστε να είναι και αποδοτικότερη και καλύτερη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα