ΑΘΗΝΑ
20:48
|
21.04.2024
Η πιο πιθανή θεωρία για την αιτία θανάτου του Χιλιανού επιφανούς ποιητή επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την έναρξη νέας έρευνας.
Πάμπλο Νερούδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εφετείο του Σαντιάγο της Χιλής αποφάσισε σήμερα να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του θανάτου του ποιητή Πάμπλο Νερούδα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973 ώστε να γίνουν σωστά οι προβλεπόμενες διαδικασίες που τότε είχε καταγγελθεί από τους ενάγοντες πως δεν έγιναν κατά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο.

Την επανέναρξη της έρευνας ζήτησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής, του οποίου μέλος ήταν ο Πάμπλο Νερούντα, καθώς και συγγενείς του επιφανούς ποιητή.

Η υπόθεση της δολοφονίας του εμφανίστηκε το 2011, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Μανουέλ Αράγια, που την εποχή εκείνη ήταν νεαρό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και εργαζόταν ως βοηθός και οδηγός του συγγραφέα. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές, ο Νερούδα δολοφονήθηκε καθώς πέθανε αφού του έγινε μία ένεση, την παραμονή της ημέρας που θα αναχωρούσε για το Μεξικό, όπου σκόπευε να αυτοεξοριστεί για να οργανώσει την αντίσταση στο καθεστώς του Πινοσέτ.

Μέχρι τότε, η επίσημη εκδοχή έλεγε ότι ο ποιητής πέθανε από καρκίνο του προστάτη.

Το 2017, διεθνείς ειδικοί απέρριψαν ομόφωνα την επίσημη εκδοχή του δικτατορικού καθεστώτος. Όμως ούτε επιβεβαίωσαν, ούτε απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δηλητηριάστηκε σκόπιμα με κάποια τοξίνη ή βακτήριο όταν του έγινε η «ύποπτη» ένεση.

Με την απόφαση του Εφετείου ακυρώνεται η διαταγή της δικαστή Πάολα Πλάσα που είχε αποφασίσει να κλείσει η έρευνα για τα αίτια θανάτου του Νομπελίστα (1971) ποιητή.

Τέλος, το Εφετείο σήμερα ζήτησε να γίνει νέα ανάλυση του πιστοποιητικού θανάτου που υπέγραψε ο γιατρός Βάργκας Σαλαζάρ και στο οποίο αναφέρεται ότι ο Νερούδα πέθανε «λόγω μετάστασης του καρκίνου του προστάτη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δανία: Η Φρεντέρικσεν επιδιώκει να ανοίξει συζήτηση για την επιθετική τάση πολιτών στο διαδίκτυο

Κοσσυφοπεδίο: Μποϊκοτάζ Σέρβων σε δημοψήφισμα για την απομάκρυνση Αλβανών δημάρχων

Δήλωση Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

«Άπειρη αξιοπρέπεια»: Η πρόταση του Βατικανού για τα έμφυλα και άλλα κοινωνικά ζητήματα της ύστερης νεωτερικότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα