«Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη διαλόγου για τα κοινά προβλήματα, ενός διαλόγου που, όπως είπε, πρέπει να γίνεται με ευθύνη, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που μπορούν να δημιουργούν και ψευδείς εντυπώσεις και πέρα από τους μύθους που μπορούν να οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράσματα.
«Επιμένω σε αυτό, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας του Έβρου, που αποδείχτηκε ότι ήταν μια σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών. Και πότε με μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτος δικαίου το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ενέργειες που ενόχλησαν τόσο στην πατρίδα μας ώστε να πάρουν απάντηση από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι παράδοξο κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας οι όποιες άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαϊστικά συνθήματα να εμφανίζονται υπερασπιστές των ευρωπαϊκών αξιών και της δικαιοσύνης», αφήνοντας αιχμές προς κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διαθέτει και την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους μέλους», υποστήριξε επισημαίνοντας ότι «αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και σε αυτές τις φωνές, εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού».
Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι θα αναλυθεί το κείμενο που εξέδωσε χτες (19/2) ο Άρειος Πάγος. «Πρέπει να έχουμε την ίδια στάση προς όλα τα μέλη και για αυτό επιμένουμε στις ετήσιες αναφορές για το κράτος δικαίου. Αναγνωρίζουμε τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στη διαφάνεια, σε ζητήματα ισότητας και στην αντιμετώπιση του ρατσισμού. Συγχαίρω την Ελλάδα για τη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο», είπε χαρακτηριστικά.