ΑΘΗΝΑ
22:54
|
02.05.2024
Οι ΗΠΑ έβαλαν ξανά πλάτη στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα βάζοντας βέτο στο αλγερινό σχέδιο απόφασης που ζητούσε άμεση εκεχειρία.
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση και ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση δύο σχέδια απόφασης. Το ένα το προωθούσε η Αλγερία εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου, εδώ και μέρες, και απορρίπτει τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων ζητώντας «πλήρη, γρήγορη και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Σε αυτό το σχέδιο απόφασης οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να ασκήσουν βέτο, και υπέβαλαν τη Δευτέρα το δικό τους σχέδιο απόφασης που ζητά μεταξύ άλλων «προσωρινή» παύση των συγκρούσεων, καταδίκη της Χαμάς, και απελευθέρωση των ομήρων δίχως όρους.

Τελικά, η ψηφοφορία έγινε στις 17.30 και οδήγησε στην μη υιοθέτηση του αλγερινού σχεδίου απόφασης καθώς οι ΗΠΑ για μία ακόμη φορά έβαλαν πλάτες στο Ισραήλ και στη γενοκτονία των Παλαιστινίων ζητώντας τάχα περισσότερο χρόνο για διπλωματία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του αλγερινού σχεδίου απόφασης ήταν 13 ψήφοι υπέρ, μία ψήφος κατά από τις ΗΠΑ και μία αποχή από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτος πριν την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πήρε το ρόλο ο Αλγερινός πρέσβης στον ΟΗΕ.

 «Πλησιάζουμε ταχέως ένα κρίσιμο σταυροδρόμι…Σήμερα, κάθε Παλαιστίνιος είναι στόχος θανάτου, εξολόθρευσης. Για μας, και ελπίζω για όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία. Η κάθε μία!» τόνισε ο πρέσβης της Αλγερίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη.

Ακολούθησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, που είπε πως κατανοεί την ανάγκη των περισσότερων μελών για άμεση δράση. «Όμως δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του μονοπατιού για διαρκή ειρήνη» πρόσθεσε λέγοντας πως κάθε ενέργεια θα πρέπει να ληφθεί προσεχτικά, ώστε να μην εμποδίσει αρνητικά το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων σε βάρος των ομήρων και των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τώρα δεν είναι η ώρα για μία απόφαση που διακυβεύει τις προσπάθειες αυτές» τόνισε λέγοντας πως η χώρα της προωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο απόφασης για προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα υπό τον όρο απελευθέρωσης όλων των ομήρων. Απαίτησε δε από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσουν την Χαμάς σαν «τρομοκρατική οργάνωση» αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ρωσίας. Πρόσθεσε πως στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης η Χαμάς δεν έχει καμία θέση σε μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα και πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία μείωση εδάφους στην περιοχή. «Υπό τις παρούσες συνθήκες μία μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να προχωρήσει» είπε σε επόμενο σημείο, αναφέροντας πως οι «άμαχοι θα πρέπει να προστατευτούν και να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια» και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε πως πλέον πάνω από 20.000 θάνατοι Παλαιστινίων έχουν σημειωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και πως έκτοτε τρεις φορές οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδια αποφάσεων που ζητούσαν ανθρωπιστική εκεχειρία. Κάθε φορά μας έλεγαν πως χρειάζεται χρόνος για διπλωματία και λύση μέσω διαπραγμάτευσης. «Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η προστασία των αμάχων αλλά η προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας τους στη Μέση Ανατολή…δίνοντας άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει τους Παλαιστίνιους…» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε το «σθεναρό» όπως το χαρακτήρισε σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Αλγερία εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου, επικρίνοντας τη στάση των ΗΠΑ που έσπευσαν να υποβάλλουν το δικό τους σχέδιο. Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα αλλά «μόνο για τα γεωπολιτικά συμφέροντα τους». Η «δημόσια κοινή γνώμη δεν θα συγχωρήσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη στάση τους στη Γάζα» προειδοποίησε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Μετά το νέο βέτο των ΗΠΑ από τις ΗΠΑ, ο πρέσβης της Κίνας, Ζιανγκ Τζουν, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα. «Στέλνει λάθος μήνυμα ωθώντας την κατάσταση στη Γάζα σε ακόμη πιο επικίνδυνο σημείο» τόνισε ο Κινέζος διπλωμάτης επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ δεν ευσταθούν γιατί παρατείνουν το δράμα σε βάρος των Παλαιστινίων και «αυξάνουν τους κινδύνους ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή».

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει γρήγορα για να σταματήσει αυτή τη σφαγή στη Μέση Ανατολή» είπε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα