ΑΘΗΝΑ
17:53
|
28.04.2024
Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναζητεί εκτόνωση της οργής των Πολωνών αγροτών στα σύνορα με τη χώρα του, λίγες μέρες πριν τη 2η επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Οι ηγέτες Πολωνίας και Ουκρανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε πως θα επιδιώξει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία προσπάθεια να τερματιστούν τα μπλόκα Πολωνών αγροτών στη μεθόριο των δύο χωρών και τα φιλορωσικά συνθήματα αρκετών εξ αυτών, καθώς θεωρεί πως πλήττουν τις προσπάθειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έναντι της Ρωσίας.

Τα μπλόκα των Πολωνών αγροτών στα σύνορα με την Ουκρανία γίνονται λίγες μέρες πριν την  επέτειο της 24ης Φλεβάρη κατά την οποία ξεκίνησε το 2022 η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα ορισμένοι Πολωνοί αγρότες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκαλώντας αναστάτωση στην κυβέρνηση Ζελένσκι καθώς σε πλακάτ και πανό έγραψαν: «Πούτιν, φέρε τάξη στην Ουκρανία και στις Βρυξέλλες- Με τους δικούς σου κανόνες».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του απευθυνόμενος χωρίς περιστροφές προς τον Ντόναλντ Τουσκ ο Ζελένσκι ανέφερε:

«Εχω δώσει εντολή στην κυβέρνησή μας να στείλει αντιπροσωπεία στα σύνορα των χωρών μας βραχυπρόθεσμα, ως τις 24 Φεβρουαρίου… Είμαι επίσης έτοιμος να έρθω στα σύνορα μαζί τους».

Και συνέχισε:
«Τώρα βλέπουμε μία υπερβολική και άδικη πολιτικοποίηση που απειλεί να ρίξει στο καλάθι των αχρήστων κοινά επιτεύγματα, όπως τα ουκρανικά σιτηρά που όλος ο κόσμος είδε να ρίχνονται από τα φορτηγά και τα βαγόνια των τρένων στους δρόμους της Πολωνίας. Αυτά είναι τα δημητριακά που με πολλές δυσκολίες παρήγαγαν οι αγρότες μας, παρά όλες τις κακουχίες που προκάλεσε η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Νωρίτερα, σήμερα, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «υπέρτατη ανησυχία» για τα αντι-ουκρανικά συνθήματα που ακούγονται στα μπλόκα των Πολωνών αγροτών  και κατηγόρησε «συνεργάτες της Ρωσίας» πως πυροδοτούν τις εντάσεις.

«Οι δραστηριότητες αυτού του είδους ρίχνουν σκιά στην Πολωνία, που ήταν η πρώτη χώρα που βοήθησε την Ουκρανία μετά την εισβολή, ενώ οι Πολωνοί καλωσόρισαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες.  Σημαντικό είναι επίσης πως αποτελούν ντροπή στις διαμαρτυρίες των διοργανωτών».

Οι διαμαρτυρίες των Πολωνών αγροτών εντείνονται λίγους μήνες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τασκ στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Έκτοτε ο Τουσκ ηγείται μίας εύθραυστης τετρακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού ενώ ο ίδιος έχει πλασαριστεί σαν «ο πιο φιλο-Ουκρανός πολιτικός στην Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα