ΑΘΗΝΑ
06:56
|
03.05.2024
Χιλιάδες υποστηρικτές του Σαλί Μπερίσα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στα Τίρανα, όπου έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Από τις διαδηλώσεις στα Τίρανα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κυβερνητικό κτίριο της Αλβανίας αργά την Τρίτη, κατηγορώντας κρατικούς αξιωματούχους για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά μετά τον κατ’ οίκον περιορισμό του αρχηγού τους.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στα Τίρανα, καθώς οι αστυνομικοί κλήθηκαν να αποκλείσουν το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς, σοβαρές ζημιές ή συλλήψεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Ράμα για νεποτισμό και διαφθορά, τα οποία, όπως λέει, ωθούν πολλούς νέους να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή στη δυτική Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές επέλεξαν την Τρίτη για τη συγκέντρωση στη μνήμη της 20ης Φεβρουαρίου 1991, όταν διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας γκρέμισαν το άγαλμα του επί χρόνια κομμουνιστή αρχηγού της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να ρίξουμε το καθεστώς του Ράμα, το οποίο είναι χειρότερο από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα», είπε ο Σιλέ Τζεμπεξία, ο οποίος είπε ότι ταξίδεψε πάνω από 100 χιλιόμετρα για να παρευρεθεί στη διαδήλωση στα Τίρανα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα απευθύνθηκε στους διαδηλωτές μέσω μιας σύνδεσης βίντεο από τον κατ’ οίκον περιορισμό του. Διερευνάται για φερόμενη διαφθορά ενώ ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2005-2013.

Ο Μπερίσα αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, κατηγορώντας τον Ράμα για πολιτική βεντέτα που είχε σκοπό να φιμώσει τους αντιπάλους. Ο Ράμα το αρνείται αυτό.

Οι εισαγγελείς δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα ασκήσουν επίσημες κατηγορίες εναντίον του Μπερίσα ή θα τις αποσύρουν.

«Ο Έντι Ράμα, παρόμοιος με τον άλλο δικτάτορα (Χότζα), έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του και θέλει μια Αλβανία χωρίς αντιπολίτευση», είπε ο Μπερίσα στο πλήθος που διαμαρτύρονταν.

Ο Μπερίσα απευθύνεται τακτικά σε υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στο κέντρο των Τιράνων.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα