Το 13ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας θέτει στο στόχαστρο εταιρείες από την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία επικαλείται δικές της πηγές.
Οι νέοι περιορισμοί ισχύουν για τρεις εταιρείες της Κίνας, τις οποίες κατηγορεί η Ε.Ε. για «εμπλοκή στην παροχή ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία» η οποία φέρεται πως «κατέληγε στο ουκρανικό πεδίο μάχης». Με το νέο πακέτο, η Ε.Ε. απαγορεύει στις επιχειρήσεις χωρών της Ένωσης οποιεσδήποτε επαφές με αυτές τις εταιρείες.
Εμπορικοί περιορισμοί για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν επίσης σε ινδικές και τουρκικές εταιρείες, οι οποίες κατηγορούνται πως βοηθούν τον στρατό και την βιομηχανία όπλων της Ρωσίας «να έχουν πρόσβαση σε απαγορευμένα εξαρτήματα και τεχνολογίες».
Ως μέρος του νέου πακέτου, η Ε.Ε. επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση βίζας στον υπουργό Άμυνας της Βόρειας Κορέας, Κανγκ Σουν Ναμ, για φερόμενη προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα.
Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε φήμες τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, ότι η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.
Σύμφωνα με την Euractiv, το νέο πακέτο προβλέπει επίσης προμήθεια τεχνολογιών και ηλεκτρονικών ειδών, όπως τσιπ, μηχανές και ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται από την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της δημοσίευσης, η γραπτή διαδικασία για την επίσημη έγκριση αυτών των κυρώσεων στο Συμβούλιο της Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί έως τις 24 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα αρχίσει να εργάζεται για το επόμενο, 14 στη σειρά, πακέτο κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης: