Στην απόσυρση του παιδικού βιβλίου «Οικογένεια είναι…» της Κατρίνα Τσάνταλη, προχώρησε νηπιαγωγείο της Λευκωσίας, έπειτα από διαμαρτυρίες και καταγγελίες γονέων, επειδή το βιβλίο παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
Σκοπός του παιδικού βιβλίου, με εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη, είναι να μη βιώσει κανένα παιδί «περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών», όπως αναγράφεται και στην περιγραφή του.
Στις σελίδες του συναντά κανείς διάφορες μορφές οικογενειών, μεταξύ αυτών μονογονεϊκές, παιδιά που μεγαλώνουν με τους παππούδες τους, με γονείς διαφορετικής εθνότητας, αλλά και με γονείς του ίδιου φύλου.
Ύστερα από διαμαρτυρία μητέρας, η οποία αντιλήφθηκε πως, ανάμεσα σε 50 παιδικά βιβλία που διατέθηκαν ως δωρεά από το Σύνδεσμο Γονέων στο νηπιαγωγείο, το παιδί της είχε πρόσβαση σε αυτό το βιβλίο, απαίτησε την απομάκρυνσή του, αίτημα που πραγματοποιήθηκε.
Αντιδράσεις από πολίτες και υποχώρηση του υπουργείου Παιδείας
Την οργισμένη αντίδραση πολιτών-μελών της ομάδας «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών» προκάλεσε το περιστατικό, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με τίτλο «Ανάρμοστο και ανήθικο υλικό σε νηπιαγωγεία»,ζητώντας την απόσυρση αντίστοιχων βιβλίων από σχολικές βιβλιοθήκες.
Μεταξύ άλλων, η επιστολή ανέφερε πως οι εικόνες του βιβλίου «προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», χαρακτηρίζοντας την ύπαρξη του βιβλίου στη σχολική βιβλιοθήκη «ύπουλη προσπάθεια ψυχικού εκφυλισμού των παιδιών μας» και «προαγωγή τους στα ψυχανώμαλα πρότυπα του οποιουδήποτε».
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σχετικά με καταγγελίες για υλικό που δόθηκε σε μαθητές νηπιαγωγείου, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Μάριος Στυλιανίδης, αφού επιβεβαίωσε ότι όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο, είπε ότι το διερεύνησαν και διαφάνηκε ότι στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έγινε μια δωρεά 50 βιβλίων πέρσι από τον Σύνδεσμο Γονέων.
«Φαίνεται ότι μεταξύ των 50 βιβλίων ήταν και το συγκεκριμένο και από φέτος τον Σεπτέμβρη, το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έκανε ένα πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης για να παίρνουν τα παιδιά κάποια από αυτά τα βιβλία, δηλαδή το κάθε παιδί να παίρνει ένα βιβλίο σπίτι κάποιες μέρες, να το διαβάζει με τους γονείς κ.λπ. Για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε όταν ήρθαν κοντά του αυτές οι διαμαρτυρίες», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο».
«Έκανε μια δωρεάν ο Σύνδεσμος Γονέων, το σχολείο φαίνεται δεν έψαξε καλά τα βιβλία για να δει μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», συμπλήρωσε.
Πολλά σχολεία, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν την βιβλιοθήκη τους και μπορεί αυτή η βιβλιοθήκη να λειτουργεί και ως δανειστική για παιδιά.
«Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.
Η απάντηση του Εκδοτικού Οίκου
Οι Εκδόσεις Διόπτρα, απάντησαν στις καταγγελίες, στην απόσυρση του βιβλίου από το νηπιαγωγείο, αλλά και στην αντίδραση του Υπουργείου, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» και «ανάρμοστο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.
Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: «Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα».
Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «Ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.
Ναι, προκαλεί.
Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.
Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.
Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους.
Διαβάστε επίσης: