ΑΘΗΝΑ
15:02
|
02.05.2024
Αύριο η ψηφοφορία, εν μέσω κριτικής για υπερφόρτωση των σωφρονιστικών καταστημάτων και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις.
Στη σχετική επιτροπή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από την Νέα Δημοκρατία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με την ψηφοφορία, η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχει αναστατώσει τον νομικό κόσμο της χώρας.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σκληρή κριτική όσο αφορά στην αυστηροποίηση των ποινών, τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το τριμελές στο μονομελές πρωτοδικείο, τα αυστηρότερα κριτήρια για την ανασταλτική ποινή και τη μη υποχρεωτική κλήτευση στο ακροατήριο μαρτύρων αστυνομικών και ανακριτικών υπαλλήλων.

Στη σχετική επιτροπή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από την Νέα Δημοκρατία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

 «Η αυστηροποίηση των ποινών έχει αποδειχτεί ότι δεν συμβάλει στην πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά αντίθετα οδηγεί στην αύξηση των κακουργηματικών αδικημάτων και στο συνωστισμό των ήδη υπερφορτωμένων σωφρονιστικών καταστημάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ιωάννης Σαρακιώτης, ενώ η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρόδηλη υποκρισία», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η μέθοδος όσο και τα κίνητρα της βασίζονται στην πρόσκαιρη ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος παραβιάζοντας δικαιώματα κατηγορουμένων.

Να σημειωθεί πως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε την καθολική αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια αύριο Πέμπτη, ημέρα της ψήφισης νομοσχεδίου, δηλώντας την διαφωνία του με τις ρυθμίσεις που φέρει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα