ΑΘΗΝΑ
15:03
|
04.05.2024
Περισσότεροι από 1.000 μελισσοκόμοι «καπνίζουν» την πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία. Μικρή ένταση το πρωί με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα (φωτό 902.gr)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις οκτώ το πρωί, σήμερα 22/2, μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, με τον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας τους να περιλαμβάνει μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή 20 μελισσοκομικών φορτηγών και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών. Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή οι μελισσοκόμοι επιδίδουν ψήφισμα.

Μικρή ένταση σημειώθηκε κατά την προσέλευση των μελισσοκόμων στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κάθοδο των φορτηγών των μελισσοκόμων στην Πλατεία. Η λεωφόρος Αμαλίας έκλεισε για πέντε λεπτά και τελικά οι μελισσοκόμοι με τα φορτηγά τους παρατάχθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα βρίσκονται περίπου 500 μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι είναι περισσότεροι από 1.000 οι συγκεντρωμένοι.

Παράλληλα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επέστρεψαν στα μπλόκα τους θα πραγματοποιήσουν σήμερα συνελεύσεις, στις οποίες θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Οι μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα είχαν δώσει ραντεβού στον Ισθμό της Κορίνθου στις 6 το πρωί, με σκοπό να ξεκινήσουν από εκεί πορεία με φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο. Ο σχεδιασμός της κινητοποιήσεις περιλαμβάνει συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς και επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

• Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

• Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

• Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

• Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

• Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

• Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

• Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Οι αγρότες στα μπλόκα

Τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων απέκλεισαν και χθες αγρότες με τα τρακτέρ τους. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά αποκλείστηκε τόσο ή είσοδος όσο και η έξοδος από το τελωνείο σε φορτηγά αλλά και σε επιβατικά ΙΧ. Ακολούθως και έως τις 20.30 το βράδυ επιτράπηκε μόνο η είσοδος στη χώρα από Ι.Χ. αυτοκίνητα. Αυτήν την ώρα το τελωνείο λειτουργεί κανονικά, αν και οι αγρότες παραμένουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον ως τις 26 Φεβρουαρίου, μέρα την οποία ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την Ε.Ε., όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος τις διαμαρτυρίες τους. Ζητούν πάντως νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, παρότι ο κ. Μητσοτάκης το απέκλεισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα