ΑΘΗΝΑ
19:57
|
03.05.2024
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «κτίσει» την δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι αυτάρκεις και αυτόνομες απέναντι σε πάρα πολλές προκλήσεις, είπε ο ΥΠΑΜ.
Νίκος Δένδιας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι αυτάρκεις απέναντι σε πολλές προκλήσεις που έρχονται, όχι μόνο στρατιωτικές ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην athensvoice.gr.

Ο Δένδιας υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να «κτίσει» την δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι «αυτάρκεις και αυτόνομες απέναντι σε πάρα πολλές προκλήσεις που έρχονται, που δεν είναι μόνο αμιγώς στρατιωτικές. Έχουν να κάνουν και με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα παρεμβολών στις επικοινωνίες, έχουν να κάνουν με πάρα πολλά πράγματα».

Για την τελευταία πρόκληση των Τούρκων απέναντι τους Καλύμνιους ψαράδες στα Ίμια, σχολίασε ότι «τη Συνθήκη της Λοζάνης μπορούν να τη διαβάζουν εύκολα οι Τούρκοι και εμείς, το πως ό,τι είναι πέρα από τρία μίλια της Τουρκίας είναι ελληνικό το ξέρουν πάρα πολύ καλά, το ξέρουμε και εμείς. Άρα προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα νησιών για να έχουν μία δεύτερη γραμμή άμυνας στην απολύτως έωλη πρώτη γραμμή τους άμυνας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δημιουργούν δηλαδή και μία δεύτερη αμφισβήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή».

Για την ατζέντα 2020-2030 επανέλαβε ότι «πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν στην καινούργια εποχή και αυτό είναι απαραίτητο ,δεν είναι πολιτική επιλογή, δεδομένης της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Η Τουρκία του τέλους του προηγούμενου αιώνα, δεν είχε κανένα drone. Ή αν είχε ήταν σε πειραματικό στάδιο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να παρατάξει ατέλειωτα σμήνη και δυνατότητες παραγωγής και εξέλιξης. Δεν είχε το ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει σήμερα. Δεν ναυπηγούσε ελικοπτεροφόρα. Δεν διεκδικούσε ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, τι άλλο σηματοδοτούν τα ελικοπτεροφόρα; Τι άλλο σηματοδοτεί το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο; Απέναντι σε αυτά η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα μείνει απλός παρατηρητής και θα κάνει το σταυρό της;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αίγυπτο στις 14/2 μετά από 12 χρόνια και αν αυτό κλονίζει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, επανέλαβε ότι «η υπογραφή της Ελληνο – Αιγυπτιακής συμφωνίας είναι η απάντηση του Δικαίου απέναντι στο παράλογο που συνιστά το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο…και οι κατανοήσεις τους με την Αίγυπτο είναι σαφέστατες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργήσουν σχέσεις με την Τουρκία. Ποτέ εμείς δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά ή αποκλειστικά. Αλλά πρέπει να ξέρουν πάντα ότι οι πρώτοι, ειλικρινείς και διαρκείς φίλοι τους είναι η Ελλάδα» πρόσθεσε.

Για τη διαπίστωση ότι έχουν συμβεί και συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές τα τελευταία τριάντα χρόνια, χωρίς η Ελλάδα να έχει υποστεί κάποια φοβερή ζημιά, υπενθύμισε ότι «εάν είχε παραμείνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην ηγεσία της Αιγύπτου και είχε υπογράψει η Αίγυπτος με την Τουρκία -όπως ήταν πάρα πολύ κοντά- ανάλογο εξάμβλωμα όπως το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση. Δεν αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι εντός των συνόρων τους μόνο. Πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και σχέσεις με την ευρύτατη, όχι την ευρύτερη περιοχή τους…

Ανέφερε πως «ζωτικός χώρος της Ελλάδας είναι και η υποσαχάρια Αφρική» και όχι μόνο για το μεταναστευτικό. Αλλά το μεταναστευτικό «είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μπορεί να δημιουργήσει μία κρίση στην Ελλάδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα