«Ιστορία» έγραψε σήμερα ο νομικός εκπρόσωπος της Κίνας, Μα Σινμίν, με την παρέμβασή του στο πλαίσιο ακροάσεων που κάνει εδώ και τέσσερις μέρες το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη που εξετάζει την προσφυγή 52 χωρών κατά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Και αυτό γιατί ο Μα ξεκίνησε από το μείζον ζήτημα. Αυτό που, εδώ και χρόνια και όχι τώρα με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, πολλοί ηγέτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και νομικοί επαΐοντες «ξεχνούν» στις μέρες μας: το θεμελιωμένο κατά το διεθνές δίκαιο δικαίωμα ενός λαού υπό κατοχή να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία για να απελευθερωθεί από τον δυνάστη του.
Γι’ αυτό και εκείνα που είπε σήμερα στη Χάγη ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είχαν μεγάλη προβολή από πολλά αραβικά δίκτυα και Μέσα Ενημέρωσης. Γιατί είπε κάτι πολύ απλό αλλά όχι και τόσο εύκολο να ειπωθεί δημοσίως και σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της ισραηλινής προπαγάνδας και της άγραφης λογοκρισίας που επιβάλλουν τα λεγόμενα «διεθνή πρακτορεία» ή δίκτυα.
Εξήγησε εν ολίγοις στα μέλη του δικαστηρίου πως ο παλαιστινιακός λαός έχει «αναφαίρετο δικαίωμα» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να αντισταθεί στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις όπως έκαναν στο παρελθόν τα απελευθερωτικά κινήματα σε δεκάδες άλλες χώρες της υφηλίου για να αποτινάξουν τον ζυγό της κατοχής και της αποικιοκρατίας.
«Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να αντισταθεί…Οι πρακτικές των Παλαιστινίων μαρτυρούν την νομιμότητα του αγώνα με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένου της ένοπλης πάλης, από λαούς που είναι υπό αποικιοκρατική κυριαρχία ή ξένη κατοχή» είπε ο Κινέζος διπλωμάτης.
Βέβαια, χρόνια τώρα, η Κίνα εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού με διάφορους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Όμως, όσο περνά ο καιρός, και οι ΗΠΑ πασχίζουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή, η Κίνα, που διεκδικεί επίσης την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών επιδιώξεων σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη για το διεθνές εμπόριο και τις πηγές Ενέργειας, δυναμώνει τη φωνή της. Όχι μόνον για τα δίκαια των Παλαιστινίων, ούτε μόνο για τα δικά της στενά συμφέροντα, αλλά για να θυμίσει πως ίσως ήρθε η ώρα να μπει μία σχετική τάξη σε ένα πολύ ρευστό διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο αλλαγών και ανακατατάξεων. Ανακατατάξεις που σχετίζονται σαφώς με ένα νέο διεθνές σύστημα, στο οποίο οι ΗΠΑ νιώθουν πως χάνουν την πρωτοκαθεδρία αφού ήδη τα κέντρα εξουσίας επιμερίζονται σε γεωγραφικές περιφέρειες περισσότερων του ενός πόλου…
Από την άλλη, πρέπει να επισημανθεί πως η σημερινή εντυπωσιακή παρουσίαση των επιχειρημάτων του Μα Χινμίν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι προσωπική επιτυχία ή ιδιοτροπία. Εντάσσεται στη συνολική εξωτερική πολιτική της Κίνας στο παλαιστινιακό και στη Μέση Ανατολή, που συχνά αναδεικνύει τα δίκαια του παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία και αποτίναξη του ζυγού των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική, ήταν για παράδειγμα η παρέμβαση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Νοέμβριο που κάλεσε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε εκεχειρία διαρκείας επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια στην Μέση Ανατολή δίχως δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος».
Μόλις χτες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, αποδοκίμασε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του αλγερινού σχεδίου απόφασης για άμεση εκεχειρία διαρκείας και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ με αυτή την κίνηση «ωθούν την κατάσταση στη Γάζα σε ακόμη πιο επικίνδυνο επίπεδο» ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται εξαιρετικά σοβαρή με επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».