ΑΘΗΝΑ
23:48
|
27.04.2024
Την ώρα που οι φοιτητές δίνουν τον αγώνα τους για τη δημόσια εκπαίδευση, σήμερα (22/2) στη Βουλή κατατίθεται το σχέδιο νόμου.
Φοιτητές στον αγώνα (πηγή: 902.gr)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στους δρόμους διαδηλώνουν για μία ακόμα φορά σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οι φοιτητικοί σύλλογοι με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης Παιδείας.

Ήδη τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, στα Προπύλαια, πυκνώνουν, με τους φοιτητές να εκφράζουν τη δίκαιη απαίτηση των πολλών για δημόσιες δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση προς όφελος των λίγων.

«Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια-Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», γράφουν τα κεντρικά πανό των φοιτητικών συλλόγων που ανοίγουν ένα – ένα γεμίζοντας κατά μήκος την Πανεπιστημίου. Τα αιτήματά τους ηχούν στο κέντρο της Αθήνας, όπου πορεύονται μαζικά και με παλμό. 

«Άσυλο αγώνων και ελευθεριών και όχι των πρυτάνεων και των εταιρειών», φωνάζουν την ώρα που ξεχύνονται στο δρόμο, συγκροτώντας τα μπλοκ.

Πηγή: Reader.gr

Όπως σημειώνουν, δε θα σταματήσουν να καλούν σε κινητοποιήσεις μέχρι το επικείμενο νομοσχέδιο να αποσυρθεί, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την Κυβέρνηση μετά τα γεγονότα τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/2), όταν αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκκένωση του υπό κατάληψη κτηρίου στο ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητές προχώρησαν σε επανακατάληψη.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που Κοσμήτορας καλεί τις δυνάμεις καταστολής στην ίδια του τη σχολή, προκειμένου να καταστείλουν τους ίδιους τους φοιτητές του», τόνισαν οι φοιτητές.

Πηγή: Reader.gr

«Πιερρακάκη, Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά» φώναξαν μεταξύ άλλων οι φοιτητές. «Δεν θα αφήσουμε να πάρουν τους πυλώνες της κοινωνικούς κράτους. Δωρεάν υγεία, δωρεάν δημόσια παιδεία, αγώνας, αγώνας, διαρκείας» τόνισε ένας από τους διαδηλωτές.

Πάτρα

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν στην Πάτρα φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας κινήθηκαν προς την Ερμού όπου έπεσαν πέτρες και φωτοβολίδες.

429100751_2130689693945561_5855809643522678076_n.jpg
Πηγή: tempo24.news

429325300_340224395002952_7591652169011446746_n.jpg
Πηγή: tempo24.news

Ακολούθησε κυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια κι ενώ η πορεία βρισκόταν στην οδό Γούναρη έριξαν μπογιές στο Δικαστικό Μέγαρο. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη.

Σήμερα κατατίθεται το σχέδιο νόμου στη Βουλή

Παρά την αντίθεση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας η κυβέρνηση δεν υποχωρεί με τα στελέχη της να συνεχίζουν την προπαγάνδα προκειμένου να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε σήμερα πως το ν/σ κατατίθεται σήμερα στη Βουλή επιχειρώντας να κάνει το μαύρο – άσπρο. Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις που τίθενται «είναι οι πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων α) κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία, β) να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ και γ) να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων» ισχυρίστηκε προκλητικά.

Στο συλλαλητήριο καλούν τους εκπαιδευτικούς οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας από της 11 π.μ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα