ΑΘΗΝΑ
03:28
|
28.04.2024
Η Κίνα προειδοποίησε πως θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων.
Κίνα,Βρετανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκαλεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να επιβάλλει στις 22 Φεβρουαρίου 2024 οικονομικές κυρώσεις σε τρεις κινέζικες εταιρίες στο πλαίσιο νέων μέτρων κατά 50 ατόμων και εταιριών της Ρωσίας με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο επισημαίνεται πως πρόκειται για «μονομερείς ενέργειες» που δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο. Προειδοποίησε πως οι σινικές αρχές θα πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν «αποφασιστικά» τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιριών. Η πλήρης ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Κίνα έχει εδώ και καιρό αντικειμενική και δίκαιη στάση στο ουκρανικό ζήτημα και εργάζεται ενεργά για ειρηνευτικές συνομιλίες και πολιτική διευθέτηση. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις κυρώσεις του ΗΒ σε επιχειρήσεις , καθώς πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο. Η κινέζικη πλευρά θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων. Η πλευρά του ΗΒ πρέπει να γνωρίζει πως οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει τα συμφέροντα της Κίνας θα τύχει της σθεναρής μάς απάντησης».

Ο Κινέζος πρέσβης στη Βρετανία, Zheng Zeguang

Οι κινέζικες εταιρίες στις οποίες επιβλήθηκαν βρετανικές κυρώσεις είναι οι ακόλουθες:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα