ΑΘΗΝΑ
07:03
|
05.07.2024
Ινδικό δικαστήριο διέταξε έναν ζωολογικό κήπο στη Δυτική Βεγγάλη να αλλάξει τα ονόματα δύο λιονταριών επειδή θεωρούνται βλάσφημα για την ινδουιστική θρησκεία.
Δυο λιοντάρια στη Δυτική Βεγγάλη πρέπει να αλλάξουν τα "βλάσφημα" ονόματά τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ινδικό δικαστήριο διέταξε έναν ζωολογικό κήπο στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης να αλλάξει τα ονόματα δύο λιονταριών, αφού μια σκληροπυρηνική ινδουιστική ομάδα κατήγγειλε ότι τα ονόματα πλήττουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα.

Η λέαινα πήρε το όνομά της από την ινδουιστική θεότητα Σίτα ενώ το αρσενικό λιοντάρι ονομαζόταν Άκμπαρ, από τον ηγεμόνα των Μουγκάλ του 16ου αιώνα.

Η οργάνωση Vishwa Hindu Parishad (VHP) αμφισβήτησε τα ονόματα, υποστηρίζοντας πως το να ονομαστεί η λέαινα με το όνομα μιας θεάς είναι βλασφημία.

Αντιτάχθηκε επίσης στο να κρατηθούν τα λιοντάρια στο ίδιο πάρκο άγριας ζωής.

Οι δύο μεγάλες γάτες ζουν αυτή τη στιγμή στο πάρκο άγριων ζώων της Βόρειας Βεγγάλης στην περιοχή Σιλιγκούρι.

Την Πέμπτη, το δικαστήριο είπε ότι τα ζώα δεν πρέπει να ονομάζονται από «Ινδουιστές θεούς, μουσουλμάνους προφήτες, [σεβάσμιες] χριστιανικές προσωπικότητες, νομπελίστες και μαχητές της ελευθερίας».

«Θα μπορούσατε να το ονομάσετε Bijli [κεραυνός] ή κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί να δώσετε ονόματα όπως Άκμπαρ και Σίτα;» ρώτησε ο δικαστής Saugata Bhattacharya.

Το δικαστήριο ρώτησε επίσης εάν θα ήταν συνετό να ονομάζονται τα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, με ονόματα ανθρώπων. «Θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει μια διαμάχη», είπε ο δικαστής.

Στην καταγγελία του, το VHP – το οποίο έχει δεσμούς με το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι – ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει καταγγελίες από όλα τα μέρη της χώρας για τα ονόματα των λιονταριών.

«Η Σίτα είναι η σύζυγος του [ινδουιστικού θεού] Λόρδου Ραμ και η ίδια είναι μια ιερή θεότητα για όλους τους Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε. «Τέτοια πράξη ισοδυναμεί με βλασφημία και αποτελεί άμεση επίθεση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των Ινδουιστών».

Η οργάνωση κατηγόρησε τις αρχές στη Δυτική Βεγγάλη, η οποία κυβερνάται από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ότι το έκαναν επίτηδες και απείλησε να πραγματοποιήσει διαδηλώσεις εάν δεν αλλάξουν τα ονόματα και η τοποθεσία των λιονταριών.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Σίτα και στον Άκμπαρ να ζήσουν μαζί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του VHP, Βινόντ Μπανσάλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Μπιτ Παζάρ: Λουκέτο στη μνήμη

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Φωτιά σε παλιό οινοποιείο στον Ταύρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα