Μετά τη χθεσινή επίσκεψη της πρωθυπουργού της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, στο Κίεβο έφτασαν σήμερα, Σάββατο, τέσσερις δυτικοί ηγέτες, ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένδειξη αλληλεγγύης, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρο ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με τρένο από την Πολωνία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.
Η Μελόνι προβλέπεται να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα από το Κίεβο, στην οποία θα μετάσχουν ηγέτες από την G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρετίζει την αντίσταση του ουκρανικού λαού. «Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας… Μέχρι επιτέλους η χώρα να ελευθερωθεί» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σούνακ: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον
250 εκατομμύρια στερλίνες για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού ανακοίνωσε πως θα διαθέσει στο Κίεβο η Βρετανία με αφορμή τη σημερινή ημέρα, με τον υπουργό Γκραντ Σαπς να τονίζει ότι η «ακλόνητη αποφασιστικότητα και αντοχή» της Ουκρανίας συνεχίζει «να εμπνέει τον κόσμο».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι τώρα είναι «η ώρα να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον».
«Η Βρετανία προχωρά παραπέρα όσον αφορά την υποστήριξή μας. Ανακοίνωσα τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο μεμονωμένο πακέτο αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας την συνολική μας υποστήριξη στα 12 δισεκατομμύρια στερλίνες και υπέγραψα ένα δεκαετές σύμφωνο συνεργασίας για την ασφάλεια -το πρώτο του είδους του», υπογράμμισε επίσης ο Σούνακ.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ εξήρε «τη δύναμη, την αντοχή και το θάρρος» της Ουκρανίας και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του στην υποστήριξη της αντίστασής της στις ρωσικές δυνάμεις.
«Θα σταθούμε σθεναρά στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί για να νικήσουν, διότι γνωρίζουμε ότι δεν διακυβεύεται μόνον το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας και της παγκόσμιας σταθερότητας. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στη δειλία και την βαρβαρότητα του Πούτιν να επικρατήσουν», υπογράμμισε.
Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικά μέσα, και ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Μακρόν: Η υποστήριξη της Γαλλίας στο Κίεβο «δεν θα αποδυναμωθεί»
«Δύο χρόνια πολέμου. Χτυπημένη και τραυματισμένη, αλλά πάντα όρθια. Η Ουκρανία πολεμά για εκείνη, για τα ιδανικά της, για την Ευρώπη μας. Η δέσμευσή μας στο πλευρό της δεν θα αποδυναμωθεί», υπογραμμίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμα που αναρτήθηκε από την γαλλική προεδρία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ουκρανία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια αποφασίστηκε με την υποστήριξη της Γαλλίας την 1η Φεβρουαρίου. Με σαφές μήνυμα: η Ρωσία του προέδρου Πούτιν δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε μια οποιαδήποτε κούραση των Ευρωπαίων», αναφέρεται στο μήνυμα.
«Η έκβαση αυτού του πολέμου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.
Όλαφ Σολτς: Να ενισχύσουμε την άμυνα της Ευρώπης
Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της και να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από το εξωτερικό, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αποτροπή, αμυντική ετοιμότητα – Γνωρίζω ότι αυτές είναι λέξεις που δεν συνηθίζεται να προέρχονται από έναν Γερμανό καγκελάριο. Λέξεις που εμείς στη Γερμανία δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό, που έχουν σχεδόν ξεχαστεί», πρόσθεσε σε podcast του. «Αλλά αυτές οι λέξεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό καθήκον: μαζί με τους συμμάχους μας, πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί που κανένας να μην τολμά να μας επιτεθεί».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αφήστε ελεύθερα τα παιδιά από την Ουκρανία. Αποσύρετε τα στρατεύματά σας. Τερματίστε αυτόν τον πόλεμο. Τότε θα υπάρξει ειρήνη αύριο. Και όλος ο κόσμος θα μπορέσει επιτέλους να αναπνεύσει ξανά», ανέφερε σε σχόλιό της που δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Αθήνα: Αδιαπραγμάτευτες αρχές ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας
Την κατηγορηματική θέση της Ελλάδας ότι οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας είναι αντίθετες προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς μη αποδεκτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για «τη συμπλήρωση σήμερα δύο ετών από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές».
Εξίσου, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών και η αποχή από τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και αδιαπραγμάτευτες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας του. Η συμπαράστασή μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας είναι συνεχής και ειλικρινής, επισημαίνει.
Περαιτέρω σημειώνει πως η Ελλάδα δεν ξεχνά τα θύματα των ρωσικών επιθέσεων και τις καταστροφές στη Μαριούπολη, στην περιοχή όπου αναπτύχθηκαν πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες επί αιώνες.
Τέλος, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας «να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στον δίκαιο αμυντικό της αγώνα».