Η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) αποφάσισε να αποσύρει όλες τις κυρώσεις, που είχαν προηγουμένως επιβληθεί στον Νίγηρα, αναφέρει το Reuters.
Αυτή η απόφαση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής ECOWAS στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.
Το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής καθώς προσπαθεί να πείσει τις χώρες υπό χούντα να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και να παραμείνουν στη συμμαχία, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρός του το Σάββατο, αναφέρει το Reuters.
Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) συναντώνται για να αντιμετωπίσουν μια πολιτική κρίση στην περιοχή που επλήγη από το πραξικόπημα, η οποία βαθύνθηκε τον Ιανουάριο με την απόφαση του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να αποχωρήσουν από την 15μελή ένωση.
«Τους προτρέπω να επανεξετάσουν την απόφαση αυτών των τριών εθνών να αποχωρήσουν…και να μην αντιληφθούν την οργάνωσή μας ως εχθρό», είπε ο πρόεδρος της ECOWAS και πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου σε εναρκτήρια ομιλία πριν από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στην πρωτεύουσα Abuja.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε την τρέχουσα προσέγγισή μας στην αναζήτηση της συνταγματικής τάξης».
Τα σχόλια ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η ECOWAS είναι έτοιμη να χαλαρώσει ή να άρει τις κυρώσεις στον Νίγηρα, όπως και έγινε.
Η ECOWAS έκλεισε τα σύνορα και επέβαλε αυστηρά μέτρα στον Νίγηρα πέρυσι, αφού ο στρατός συνέλαβαν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου και δημιούργησε μια μεταβατική κυβέρνηση, μια από μια σειρά πρόσφατων στρατιωτικών καταλήψεων που έχουν αποκαλύψει την αδυναμία του μπλοκ να σταματήσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Η χαλάρωση των κυρώσεων θα θεωρηθεί ως χειρονομία κατευνασμού καθώς η ECOWAS προσπαθεί να πείσει τα τρία κράτη της χούντας να παραμείνουν στη σχεδόν 50χρονη συμμαχία και να ξανασκεφτούν την αποχώρηση. Η σχεδιαζόμενη έξοδός τους θα υπονόμευε τις προσπάθειες περιφερειακής ολοκλήρωσης και θα έφερνε μια ακατάστατη απεμπλοκή από τις ροές εμπορίου και υπηρεσιών του μπλοκ, αξίας σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Οι κυρώσεις ανάγκασαν τον Νίγηρα, ήδη μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να χρεοκοπήσει για πληρωμές χρέους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πραξικόπημα του Νίγηρα ακολούθησε δύο στο γειτονικό Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία τρία χρόνια, αφήνοντας ένα τμήμα εδάφους στα χέρια στρατιωτικών κυβερνήσεων που έχουν επίσης αποστασιοποιηθεί από την πρώην αποικιακή ηγέτιδα Γαλλία και άλλους δυτικούς συμμάχους.
Η ECOWAS είχε επιβάλει επίσης κυρώσεις στο Μάλι σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την επιστροφή του στη συνταγματική τάξη, αν και άρθηκαν το 2022.
Οι τρεις χώρες έχουν χαρακτηρίσει τη στρατηγική κυρώσεων της ECOWAS παράνομη και δικαιολογούν την απόφασή τους να αποχωρήσουν αμέσως από το μπλοκ χωρίς να τηρούν τους συνήθεις όρους αποχώρησης.
Οι τρεις τους έχουν αρχίσει να συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας γνωστής ως Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (AES) και προσπάθησαν να σχηματίσουν μια συνομοσπονδία, αν και δεν είναι σαφές πόσο στενά σχεδιάζουν να ευθυγραμμίσουν τα πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν μια δεκαετη παλιά μάχη με ισλαμιστές αντάρτες.