Στις 3 Δεκεμβρίου 2021,η εξ υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης με 35 ψήφους έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την άρνηση των τουρκικών αρχών να ελευθερώσουν τον Οσμάν Καβάλα. Πρόκειται για την διαδικασία επί παραβάσει.
Στις 1 Φεβρουαρίου2022 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παραπέμπει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την συνεχιζόμενη φυλάκιση του Καβάλα.
Στις 11 Ιουλίου 2022,το ΕΔΑΔ αποφαίνεται ότι η Τουρκία παρέβη την υποχρέωση της βάσει του άρθρου 46 π.1 να συμμορφωθεί στην απόφαση που εκδόθηκε στις 10.12.19 η οποία καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Οσμάν Καβάλα και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφαση αυτή είναι το τελευταίο βήμα στην διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει η Επιτροπή των Υπουργών για τα μέτρα που θα λάβει. Και η Επιτροπή των Υπουργών μετά δυο χρόνια ακόμα σκέπτεται!
Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και άλλες υποχρεώσεις της όπως την καταβολή 90 εκατ. ευρώ συν τόκους στην Κυπριακή Δημοκρατία για αποζημίωση για την εισβολή σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ της 12.5.2014. Και οι Υπουργοί σκέπτονται.
Άλλο Τουρκία, άλλο Ρωσία
Αντίθετα με την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης έδρασε με αστραπιαία ταχύτητα ως προς τη Ρωσία. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας ,όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα. Την επομένη 25 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει την Ρωσική Ομοσπονδία από το δικαίωμα να έχει εκπροσώπους την Επιτροπή των Υπουργών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Στις 15 Μαρτίου η Μόσχα ανακοινώνει την αποχώρηση της από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην περίπτωση της Ρωσίας, οι Υπουργοί δεν σκέφτηκαν καν, απλά εξετέλεσαν τις εντολές των ΗΠΑ, εντολές οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ για την περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Με αυτόν τον τρόπον χάνεται ένας άλλος διεθνής οργανισμός που είχε διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974.