ΑΘΗΝΑ
01:52
|
08.09.2024
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ισπανία απαιτώντας την άμεση διακοπή του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν για την απαγόρευση του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ και για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 25 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ισπανία σε ένα κύμα διαδηλώσεων απαιτώντας την άμεση διακοπή του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Οργανωμένες από αριστερές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και υποστηριζόμενες από πολλά πολιτικά κόμματα, οι διαδηλώσεις αντήχησαν με φωνές που ζητούσαν να τερματιστεί αυτό που οι διαδηλωτές αποκαλούσαν «γενοκτονία στην Παλαιστίνη» και ζητούσαν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.

Με επικεφαλής την αριστερή ηγέτιδα των Podemos, Ιόνε Μπελαρά, οι συγκεντρώσεις κέρδισαν δυναμική καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά της να παρουσιάσει μια πρόταση στο κοινοβούλιο για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Η Μπελαρά τόνισε την ανάγκη για ειλικρίνεια από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον σημερινό συνασπισμό για κενές υποσχέσεις και καμία συγκεκριμένη δράση για την υποστήριξή του προς την Παλαιστίνη.

«Θα δούμε την ειλικρίνεια της κυβέρνησης στην πρόταση που θα υποβάλουμε στο κοινοβούλιο για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Εάν θέλουν πραγματικά να σταματήσουν τη γενοκτονία και δεν θέλουν να είναι συνεργοί του Ισραήλ, θα απαγορεύσουν το εμπόριο όπλων», είπε.

Οι διαδηλώσεις, που συγκέντρωσαν σημαντική προσέλευση στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, περιείχαν συνθήματα που κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και καλούσαν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιους.

Οι Podemos, παρόλο που δεν ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού της Ισπανίας, έριξαν το βάρος τους στις διαδηλώσεις, υπογραμμίζοντας την ενότητα μεταξύ διαφόρων φατριών στην Ισπανία για την υποστήριξή τους προς την Παλαιστίνη.

Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες ότι το εμπόριο όπλων της Ισπανίας με το Ισραήλ είχε σταματήσει από τις 7 Οκτωβρίου, απορρίπτοντάς τους ως ψευδείς.

Ανέφεραν εμπορικά στοιχεία που δείχνουν τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ ισπανικών εταιρειών και Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα.

«Το Ισραήλ συνεχίζει σθεναρά τη σφαγή του κατά της Παλαιστίνης… Αυτό δεν είναι μόνο κατά των Παλαιστινίων, αλλά και κατά της αποικιοκρατίας και των εγκλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον όλου του κόσμου. Πρέπει να συνεχίσουμε να υψώνουμε τις φωνές μας και να επιμείνουμε να παρέμβει η διεθνής κοινότητα», είπε στο Anadolu η Μαρία Ρόκας, διαδηλώτρια στη Μαδρίτη.

Οι διαδηλώσεις, που καλύπτουν περισσότερες από 100 πόλεις και κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, της Κορούνια, της Μάλαγα και της Τενερίφης, σηματοδοτούν ένα ηχηρό κάλεσμα από τον ισπανικό πληθυσμό για αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη και καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα