ΑΘΗΝΑ
16:30
|
25.04.2024
Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
Επεισόδια στο συλλαλητήριο των αγροτών στις Βρυξέλλες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στις Βρυξέλλες, για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε..

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σουμάν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

 Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες αγρότες εισέβαλαν σήμερα νωρίς το πρωί, στην μεγάλη αγροτική έκθεση του Παρισιού, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς επιστρέφουν πιο δυναμικές οι κινητοποιήσεις για το κόστος παραγωγής, τη γραφειοκρατία και τους «πράσινους» κανονισμούς, αφού ο αγροτικός κόσμος της χώρας δεν πείστηκε από τις πρόσφατες παραχωρήσεις της κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο  στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9).

Την Τρίτη (27/2) ο κ. Αυγενάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων της Γαλλίας, Marc Fesnau, θα πραγματοποιηθεί Υπουργική ημερίδα με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας. Μετέχουν 60 υπουργοί Γεωργίας από όλο τον κόσμο.

UPDATE: Οι αγρότες έσπασαν με τα τρακτέρ τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Πάνω από 1.000 τρακτέρ έχουν αποκλείσει την πόλη των Βρυξελλών. Το μπλοκ που προπορεύεται έσπασε πριν από λίγο κιγκλιδώματα που είχε στήσει η αστυνομία και έφτασε έξω από το κτίριο της Κομισιόν στη Rue de la Loi, ενώ αγρότες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα που έχουν πετάξει στον δρόμο.

«Γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν», είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι αγρότες.

Οι αστυνομικοί έχουν παραταχθεί μπροστά από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών για να εμποδίσουν τους αγρότες να προχωρήσουν περαιτέρω. Διαδηλωτές πετούν πορτοκάλια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που προς το παρόν δεν αντιδρούν.

Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων η σημερινή κινητοποίηση υπερβαίνει σε συμμετοχή ακόμη και εκείνη της 1ης Φεβρουαρίου, που είχε χαρακτηριστεί.

Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα