ΑΘΗΝΑ
20:07
|
21.04.2024
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμνετ Στάγιεχ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής λόγω της κλιμακούμενης βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και του πολέμου στη Γάζα.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμνετ Στάγιεχ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία κυβερνά τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, λόγω της κλιμακούμενης βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και του πολέμου στη Γάζα.

«Η απόφαση να παραιτηθώ ήρθε υπό το φως της άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και τον πόλεμο, τη γενοκτονία και την πείνα στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Στάγιεχ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τη Δευτέρα.

«Βλέπω ότι το επόμενο στάδιο και οι προκλήσεις του απαιτούν νέες κυβερνητικές και πολιτικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Γάζα και την ανάγκη για μια Παλαιστινιο-Παλαιστινιακή συναίνεση βασισμένη στην Παλαιστινιακή ενότητα και την επέκταση της ενότητας της εξουσίας στη γη της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Στάγιεχ έρχονται καθώς η πίεση των ΗΠΑ αυξάνεται στον Αμπάς για να ταρακουνήσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να αρχίσει να εργάζεται για μια πολιτική δομή που μπορεί να κυβερνήσει ένα παλαιστινιακό κράτος μετά τον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς ετοιμάζεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα του πολέμου για την διατήρηση της ασφάλειας και την ανοικοδόμηση στη Γάζα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με πηγές, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί αναμένεται να συνιστά κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτική κυβέρνηση, έως ότου διεξαχθούν εκλογές μετά τον τερματισμό του πολέμου στον πολιορκημένο θύλακα.

Την προεδρία του νέου κυβερνητικού σχήματος φέρεται να αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου, Μοχάμεντ Μουσταφά.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς, καθώς σύμφωνα με πηγές του Sky News Arabia η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι πιθανό να σχηματιστεί ακόμη και πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί καταρχήν την είσοδο στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό συνδέεται με έναν σαφή πολιτικό ορίζοντα που οδηγεί σε ένα παλαιστινιακό κράτος στα πλαίσια του 1967.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δανία: Η Φρεντέρικσεν επιδιώκει να ανοίξει συζήτηση για την επιθετική τάση πολιτών στο διαδίκτυο

Κοσσυφοπεδίο: Μποϊκοτάζ Σέρβων σε δημοψήφισμα για την απομάκρυνση Αλβανών δημάρχων

Δήλωση Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

«Άπειρη αξιοπρέπεια»: Η πρόταση του Βατικανού για τα έμφυλα και άλλα κοινωνικά ζητήματα της ύστερης νεωτερικότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα