ΑΘΗΝΑ
04:32
|
02.05.2024
Ο άνδρας είχε πάει στο Αφγανιστάν με σκοπό να αποδείξει πως είναι ασφαλής χώρα για επαναπροώθηση προσφύγων.
Ο Φριτς μιλά σε δημοσιογράφους, μετά την απελευθέρωσή του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην απελευθέρωση ενός 84χρονου Αυστριακού, του Χέρμπερτ Φριτς, ο οποίος φέρεται να είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν με σκοπό να αποδείξει πως το καθεστώς είναι ασφαλές, ώστε να μην δικαιολογείται η ιδιότητα του πρόσφυγα στους Αφγανούς που φτάνουν στην Αυστρία.

Ο Φριτς ήταν ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) της Αυστρίας, μιας ακροδεξιάς ομάδας που απαγορεύτηκε το 1988, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard και άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ διατηρεί ακόμη δεσμούς με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Ο  εθνικιστής είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν τον περασμένο Μάιο, όταν οι Ταλιμπάν τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μετά τη σύλληψή του πέρυσι, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Φριτς επισκέφθηκε το Αφγανιστάν, από όπου παρουσίαζε θετικά τη ζωή στη χώρα. Αυτό βοήθησε να τροφοδοτήσει τα αντιμεταναστευτικά επιχειρήματα, δηλαδή ότι το Αφγανιστάν ήταν μια ασφαλής χώρα στην οποία μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν την Κυριακή τον 84χρονο, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση ανέφερε την ίδια μέρα σε ανακοίνωσή της ότι ο Φριτς έφτασε στη Ντόχα, ύστερα από διαμεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωσή του.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι εργαζόταν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Φριτς από τον Μάιο, ενώ ευχαρίστησε το Κατάρ και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Καμπούλ για τη βοήθεια τους, η οποία έφερε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του 84χρονου στην Αυστρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα