ΑΘΗΝΑ
18:37
|
27.04.2024
H ECOWAS δήλωσε πως θα άρει τις κυρώσεις από τον Νίγηρα, ώστε να μην φυλλορροήσει το μπλοκ της Δυτικής Αφρικής.
Ηγέτες της Δυτικής Αφρικής και του ECOWAS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής δήλωσε το Σάββατο ότι θα άρει τις αυστηρές κυρώσεις στον Νίγηρα καθώς επιδιώκει μια νέα στρατηγική για να αποτρέψει τρία κράτη που βρίσκονται κάτω απο στρατιωτικό καθεστώς να αποχωρήσουν από την πολιτική και οικονομική ένωση – μια κίνηση που απειλεί την περιφερειακή ενσωμάτωση.

Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) συναντήθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια πολιτική κρίση στην περιοχή που επλήγη από το πραξικόπημα που βάθυνε τον Ιανουάριο με τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και την απόφαση του Μαλί να αποχωρήσει από το μπλοκ των 15 μελών.

Μετά από συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, η ECOWAS είπε ότι αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των συνόρων, της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας και του κράτους και την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με άμεση ισχύ.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτό έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά η κίνηση θα θεωρηθεί ως χειρονομία κατευνασμού καθώς η ECOWAS προσπαθεί να πείσει τα τρία κράτη με στρατιωτικά καθεστώτα να παραμείνουν στη συμμαχία σχεδόν 50 ετών. Η σχεδιαζόμενη έξοδός τους θα έφερνε μια ακατάστατη απεμπλοκή από τις εμπορικές ροές και τις ροές υπηρεσιών του μπλοκ, αξίας σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Το μπλοκ «προτρέπει περαιτέρω τις χώρες να επανεξετάσουν την απόφαση ενόψει των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν τα κράτη μέλη της ECOWAS και οι πολίτες τους στην κοινότητα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι είχε άρει ορισμένες κυρώσεις στην υπό τη χούντα Γουινέα, η οποία δεν είπε ότι θέλει να αποχωρήσει από την ECOWAS, αλλά όπως και άλλα κράτη με στρατιωτικά καθεστώτα, δεν έχει δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη δημοκρατική εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ECOWAS Ομάρ Τουράι δήλωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν ορισμένες στοχευμένες κυρώσεις και πολιτικές κυρώσεις για τον Νίγηρα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ECOWAS Μπόλα Τινούμπου είπε ότι το μπλοκ έπρεπε να επανεξετάσει τη στρατηγική του στην προσπάθειά του να πείσει τις χώρες να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και προέτρεψε τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τη Γουινέα “να μην αντιλαμβάνονται τον οργανισμό μας ως εχθρό”.

Η ECOWAS έκλεισε τα σύνορα και επέβαλε αυστηρά μέτρα στον Νίγηρα πέρυσι, αφού οι στρατιώτες συνέλαβαν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου και δημιούργησαν μια μεταβατική κυβέρνηση, μια από μια σειρά πρόσφατων στρατιωτικών εξαγορών που έχουν αποκαλύψει την αδυναμία του μπλοκ να σταματήσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Οι κυρώσεις ανάγκασαν τον Νίγηρα, ήδη μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να χρεοκοπήσει για πληρωμές χρέους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην ανακοίνωσή της, η ECOWAS επανέλαβε την έκκλησή της για απελευθέρωση του Μπαζούμ και αίτημα από τη χούντα να παράσχει ένα “αποδεκτό μεταβατικό χρονοδιάγραμμα”.

Το πραξικόπημα του Νίγηρα ακολούθησε δύο άλλα στο γειτονικό Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία τρία χρόνια, αφήνοντας ένα τμήμα εδάφους στα χέρια στρατιωτικών κυβερνήσεων που έχουν επίσης αποστασιοποιηθεί από τον πρώην αποικιακό ηγέτη Γαλλία και άλλους δυτικούς συμμάχους. Ο στρατός κατέλαβε επίσης την εξουσία στη Γουινέα το 2021.

Η ECOWAS επέβαλε επίσης κυρώσεις στο Μαλί σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την επιστροφή του στη συνταγματική τάξη, αν και άρθηκαν το 2022.

Οι τρεις χώρες έχουν χαρακτηρίσει τη στρατηγική κυρώσεων της ECOWAS παράνομη και δικαιολογούν την απόφασή τους να αποχωρήσουν αμέσως από το μπλοκ χωρίς να τηρούν τους συνήθεις όρους αποχώρησης.

Οι τρεις τους έχουν αρχίσει να συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας γνωστής ως Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (AES) και προσπάθησαν να σχηματίσουν μια συνομοσπονδία, αν και δεν είναι σαφές πόσο στενά σχεδιάζουν να ευθυγραμμίσουν τα πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν μια δεκαετία. παλιά μάχη με ισλαμιστές αντάρτες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα