ΑΘΗΝΑ
18:48
|
21.04.2024
Μπορεί η κ. Μιχαηλίδου να χαρακτηρίζει την Πρωτομαγιά «εφαλτήριο σκέψης και δράσης ώστε να βελτιωθεί ο εργασιακός βίος», ωστόσο παραβλέπει μια λεπτομέρεια: την πραγματικότητα.
Εργατική Πρωτομαγιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί η κυβέρνηση να κόπτεται ώστε «να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές», μεταφέροντας την αργία της 1ης Μαΐου για τις…7 Μαΐου διότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Μπορεί η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου να χαρακτηρίζει την Πρωτομαγιά «εφαλτήριο σκέψης και δράσης ώστε να βελτιωθεί ο εργασιακός βίος των πολιτών», ωστόσο (όχι τυχαία) παραβλέπει μια -ας την χαρακτηρίσουμε- μια λεπτομέρεια: την πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι απεργία. Η εμπορική κίνηση έχει ήδη διαταραχθεί, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας.

Το έλλειμμα των εργαζομένων δεν εντοπίζεται σε χρόνο ώστε να εκμεταλλευθούν την Μεγάλη Τετάρτη για τις αγορές τους, αλλά σε χρήμα, το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη  ούτε στοιχειωδών αναγκών.

Ο εργασιακό βίος των πολιτών, δεν βελτιώνεται με ευχές, δηλώσεις καλών προθέσεων, ούτε με αλυσιτελή μέτρα όπως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Τα συνδικάτα, είχαν προειδοποιεί εγκαίρως ότι χωρίς αυξημένους και ουσιαστικός ελέγχους η κάρτα εργασίας θα ευτελιστεί σε ψηφιακό φερετζέ της παρανομίας στην αγορά εργασίας.

Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, δεν άργησαν να φανούν. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, πρόκειται για  «δυστοπική αγορά εργασίας, όπου πίσω από την παρουσίαση μεγαλόπνοων σχεδίων και ‘καινοτόμων’ εφαρμογών, υποκρύπτεται επιμελώς η κατάφορη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές,  όπως προκύπτει από  καταγγελίες έχουν γίνει από εργαζόμενους σε δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, έχουν εντοπιστεί προβλήματα στις εξής περιπτώσεις:

  • Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, σπα, κέντρων αισθητικής,  αρωματοπωλείων, κ.λ.π, δε χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εργοδότες δεν τους παρέχουν ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή.
  • Εταιρείες σούπερ μάρκετ, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με το ΕΡΓΑΝΗ κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
  • Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
  • Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.
  • Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.  Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.
  • Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.
  • Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
  • Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
  • Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας! Υπήρξαν κλήσεις σε εργασία για εργαζόμενους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως, γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα.

Με το τελευταίο νομοσχέδιο του περασμένου Οκτωβρίου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι υπερωρίες σε πραγματικό χρόνο, ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο ΕΡΓΑΝΗ βάρδιάς του, και εν συνεχεία να παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του. 

Σε περίπτωση ελέγχου, ο εργοδότης, καθυστερώντας στην είσοδο τους επιθεωρητές, έχει το περιθώριο να αναρτήσει επί τόπου τις υπερβάσεις του ωραρίου, ίσως ακόμα και μετά τον έλεγχο.

Επομένως, για τους εργαζόμενους, η Πρωτομαγιά παραμένει ημέρα μνήμης και διεκδίκησης, ενώ για την κυβέρνηση έχει περιοριστεί στον ερχομό της άνοιξης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαρδαλιάς για Γενοκτονία Αρμενίων: «Έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί»

Βουλευτικές εκλογές στις Μαλδίβες εν μέσω αντιπαλότητας Ινδίας-Κίνας

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Απριλίου

485 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα