ΑΘΗΝΑ
07:53
|
01.05.2024
Το Ισραήλ σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πολεμικές δαπάνες ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να προετοιμαστεί για επίθεση απέναντι στη Χεζμπολάχ.
Υπουργείο Οικονομικών στο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών πως η οικονομία της χώρας υπέστη, από την αρχή του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, ως σήμερα, υποχώρηση της τάξης του 19,4%, έρχεται αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας  The Jerusalem Post  και της βρετανικής  Financial Times, που αναφέρουν πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχεδιάζει αφενός να αυξήσει τον ΦΠΑ, αφετέρου να πάρει δάνειο ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει μέρος των δαπανών για τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτή, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να «παγώσει» τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα καθώς ήδη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του πολέμου, έχουν κορυφωθεί οι πολεμικές δαπάνες και τα πλάνα για ανοικοδόμηση. Επιπλέον, το Ισραήλ είναι κοντά στο να διπλασιάσει τις πολεμικές δαπάνες ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα (ή και στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο έναντι της Χεζμπολάχ).

Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, το Ισραήλ έχει καλέσει σε στράτευση πάνω από 300.000 εφέδρους και δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά στα νότια και βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Παράλληλα έχουν εμποδιστεί να επιστρέψουν στις δουλειές τούς στο Ισραήλ πάνω από 150.000 Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημαντικό μέρος των οποίων έχει αντικατασταθεί με πολλές δεκάδες χιλιάδες Ινδούς μετανάστες-εργάτες.

Επικεφαλής λογιστών του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ, Γιάλι Ροθενμπεργκ (Yali Rothenberg) δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Financial Times, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων να πάρει δάνειο ύψους 60 δις. δολαρίων, να παγώσει τις προσλήψεις στο δημόσιο, να αυξήσει τους φόρους για να πληρώσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα