ΑΘΗΝΑ
06:26
|
28.04.2024
Η ίδια προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις της επιμένοντας ότι... χειροκροτούσε μόνο τον Ισραηλινό δημοσιογράφο, αλλά όχι τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη.
Κλαούντια Ροτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλαούντια Ροτ, ζητούν μέλη της αντιπολίτευσης, ύστερα από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κατά την διάρκεια του οποίου η Ροτ χειροκρότησε την από κοινού βράβευση δύο υποψηφίων από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, οι οποίοι κάλεσαν σε λήξη του ισραηλινού απαρτχάιντ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ίδια προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις της επιμένοντας ότι… χειροκροτούσε μόνο τον Ισραηλινό δημοσιογράφο, αλλά όχι τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη.

Αναλυτικά, στην εκδήλωση βραβείων το βράδυ του Σαββάτου, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Μπασέλ Άντρα και ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Γιουβάλ Αβραάμ ανέβηκαν από κοινού στη σκηνή, για να λάβουν το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για την ταινία τους «No Other Land», η οποία παρουσιάζει την εξάλειψη των παλαιστινιακών χωριών στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπασέλ Άντρα και ο Γιουβάλ Αβραάμ

Ο Άντρα σχολίασε το πόσο δύσκολο του ήταν να γιορτάσει την επιτυχία της ταινίας, τη στιγμή που οι άνθρωποι στη Γάζα «σκοτώνονταν και σφαγιάζονταν», ενώ κάλεσε τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. Μιλώντας αμέσως μετά, ο Αβραάμ κατήγγειλε μια «κατάσταση απαρτχάιντ» στα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας πως ο Παλαιστίνιος συνεργάτης του δεν έχει τα ίδια πολιτικά δικαιώματα και την ίδια ελευθερία κίνησης με τον ίδιο, παρόλο που ζούσαν σε απόσταση 30 λεπτών ο ένας από τον άλλον.

Τέλος, ο Αβραάμ ολοκλήρωσε την ομιλία του, κάνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για «πολιτική λύση για τον τερματισμό της κατοχής». Η στιγμή αυτή ήταν μία από τις πολλές της βραδιάς, κατά την οποία οι κινηματογραφιστές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ισραηλινή κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης, οι πολιτικοί έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός. Ο συντηρητικός δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ, χαρακτήρισε τις ομιλίες στην τελετή λήξης της Μπερλινάλε ως «αφόρητη σχετικοποίηση».

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στο Βερολίνο, και αυτό ισχύει και για την καλλιτεχνική σκηνή. Περιμένω από τη νέα διοίκηση της Μπερλινάλε να φροντίσει να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», έγραψε ο Βέγκνερ στο X, τονίζοντας πως την αποκλειστική ευθύνη για «τα δεινά στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας ανήκει στη Χαμάς».

Παρόλο που οι νικητές του 10ήμερου φεστιβάλ κινηματογράφου επιλέγονται από ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές που αποτελούνται από διεθνείς επαγγελματίες του κινηματογράφου, πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Ροτ ως υπεύθυνη και για τις δηλώσεις που έγιναν επί σκηνής.

Ένας εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ζήτησε την παραίτηση της Ροτ, ενώ ένας πολιτικός του Ελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος (FDP) πρότεινε να αποσυρθεί η κρατική χρηματοδότηση του φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η Ροτ απάντησε τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις στο γκαλά «συγκλονιστικά μονόπλευρες που χαρακτηρίζονται από βαθύ μίσος για το Ισραήλ», λέγοντας ότι η έλλειψη αναφοράς στην επίθεση της Χαμάς ήταν «απαράδεκτη».

Πλάνα από την τελετή απονομής, ωστόσο, άσκησαν περαιτέρω πίεση στην υπουργό: σε μια πανοραμική λήψη του αμφιθέατρου στο τέλος της ομιλίας αποδοχής του Άντρα και του Αβραάμ, η Ροτ και ο Βέγκνερ φαίνονται ξεκάθαρα να χειροκροτούν.

Με ανάρτηση στο X τη Δευτέρα, το γραφείο της Ροτ προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη, λέγοντας ότι το χειροκρότημα της «στράφηκε στον Εβραίο-ισραηλινό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης και μιας ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή».

Σε ξεχωριστή εξέλιξη, οι διευθυντές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κατέθεσαν μήνυση για ποινική δίωξη μετά την παραβίαση του λογαριασμού στο Instagram του τμήματος Panorama, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την ανάρτηση μηνυμάτων υπέρ της Παλαιστίνης.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν προέρχονται από το φεστιβάλ και δεν αντιπροσωπεύουν τη στάση του φεστιβάλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. «Οι δημοσιεύσεις διαγράφηκαν αμέσως και ξεκίνησε έρευνα για το πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό το περιστατικό».

Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο Ισραηλινός δημοσιογράφος

 Ακύρωσε τα σχέδια του να επιστρέψει στο Ισραήλ ο Γιουβάλ Αβραάμ, ύστερα από απειλές που έλαβε κατά της ζωής του και της οικογένειάς του. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος δήλωσε πως ο χαρακτηρισμός της τελετής απονομής των βραβείων από Γερμανούς αξιωματούχους ως «αντισημιτικός» οδήγησε στις απειλές.

«Το να στέκεσαι στο γερμανικό έδαφος ως γιος των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και να ζητάς κατάπαυση του πυρός – και στη συνέχεια να χαρακτηρίζεσαι ως αντισημίτης δεν είναι μόνο εξωφρενικό, αλλά κυριολεκτικά θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Εβραίων», είπε ο Αβραάμ στον Guardian.

«Δεν ξέρω τι προσπαθεί να κάνει η Γερμανία μαζί μας», πρόσθεσε. «Αν αυτός είναι ο τρόπος της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την ενοχή της για το Ολοκαύτωμα, τότε του αφαιρούν κάθε νόημα».

Ο Αβραάμ είπε ότι σχεδίαζε να επιστρέψει στο Ισραήλ την επομένη της τελετής λήξης, αλλά άλλαξε τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Ελλάδα, όταν έμαθε ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν την ομιλία του ως αντισημιτική, με ορισμένα να επικαλούνται Γερμανούς αξιωματούχους.

Εκτός από τις απειλές κατά της ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αβραάμ είπε ότι αρκετά άτομα εμφανίστηκαν στο σπίτι των μελών της οικογένειάς του στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από φόβο για την ασφάλειά τους.

Αναφορικά με τον συνεργάτη του, Μπασέλ Άντρα ο Αβραάμ τόνισε πως αυτός «ζει υπό κατοχή και ο στρατός ή οι άποικοι μπορούν να τον εκδικηθούν ανά πάσα στιγμή», είπε ο Αβραάμ. «Διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εμένα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα