ΑΘΗΝΑ
20:37
|
27.04.2024
Σε ασφυκτικό κλοιό κέρδισε τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα στων Δημοκρατικών ο Τζο Μπάιντεν στο Μίσιγκαν, εν μέσω μαζικής εκστρατείας για τη Γάζα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε χθες Τρίτη στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών που διεξάγονταν στο Μίσιγκαν, αλλά τιμωρήθηκε από σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων για τη στήριξή του στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πολιτεία έχει μεγάλα ποσοστά μουσουλμανικού και αραβικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 58.000 ψηφοφόροι επέλεξαν τη «μη δεσμευτική» ψήφο, αντίστοιχο του λευκού, στο Μίσιγκαν απαντώντας στις εκκλήσεις ακτιβιστών να ασκήσουν πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο για να ζητήσει άμεση εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ανησυχητικό για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, διότι πριν τέσσερα χρόνια κέρδισε στο Μίσιγκαν τον Ντόναλντ Τραμπ με μικρή διαφορά.

Ακτιβιστές της πολιτείας αυτής στις μεσοδυτικές ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει την εκστρατεία “Listen to Michigan” (Ακούστε το Μίσιγκαν) προκειμένου να στείλουν «ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα» ότι η χρηματοδότηση και η στήριξη του πολέμου στη Γάζα «έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος».

Η εκστρατεία ήθελε να κινητοποιήσει τουλάχιστον 10.000 ψηφοφόρους, έναν αριθμό που δεν ήταν μόνο συμβολικός. Αυτή ήταν η διαφορά ψήφων μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ το 2016, όταν η Δημοκρατική υποψήφια έχασε το Μίσιγκαν.

«Το κίνημά μας βγήκε νικητής σήμερα και ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες. Δεκάδες χιλιάδες Δημοκρατικοί από το Μίσιγκαν, πολλοί από τους οποίους ψήφισαν τον Μπάιντεν το 2020, δεν δεσμεύονται στην επανεκλογή του λόγω του πολέμου στη Γάζα», τόνισε η εκστρατεία σε ανακοίνωσή της.

«Σήμερα είμαι περήφανη (…) που ψηφίζω λευκό», δήλωσε η Ρασίντα Τλάιμπ, η παλαιστινιακής καταγωγής Αμερικανίδα βουλεύτρια από το Μίσιγκαν, ζητώντας από τον Μπάιντεν να ακούσει «την πλειονότητα των Αμερικανών που λένε ‘αρκετά’. Αρκετοί πόλεμοι, αρκετά χρησιμοποιήσατε τα δολάριά μας για να χρηματοδοτήσετε μια γενοκτονία».

Το Μίσιγκαν δίνει τη δυνατότητα του ψηφοφόρους να επιλέξουν τη «μη δεσμευτική» ψήφο για να δείξουν ότι αμφιβάλλουν πως ο υποψήφιος ενός κόμματος έχει τη στήριξη της βάσης.

Ο Τραμπ συνεχίζει την προέλαση

Σε ανακοίνωσή του αργά χθες Τρίτη ο Μπάιντεν ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω κάθε κάτοικο του Μίσιγκαν, του οποίου ακούστηκε σήμερα η φωνή», χωρίς να αναφερθεί στην ψήφο διαμαρτυρίας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να μας σύρει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν καθώς επιζητεί εκδίκηση και αντίποινα», πρόσθεσε.

Το Μίσιγκαν αναμένεται να έχει αποφασιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπου είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ, καθώς είναι μια αμφίρροπη πολιτεία, που μπορεί να στηρίξει είτε το ένα είτε το άλλο κόμμα.

«Πρέπει να κερδίσουμε στις 5 Νοεμβρίου και θα κερδίσουμε και δεν θα μοιάζει με τίποτα που να έχει δει ποτέ ξανά κάποιος», τόνισε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμ. «Θα είναι φανταστικό. Θα κερδίσουμε το Μισιγκαν, θα κερδίσουμε όλο το πράγμα».

Ήδη ο δισεκατομμυριούχος έχει νικήσει σε όλες τις προκριματικές ψηφοφορίες που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα.

Μοναδική του αντίπαλος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών παραμένει η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία έχασε ακόμη και στην πολιτεία καταγωγής της, τη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο αρνείται να εγκαταλείψει την κούρσα, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

«Έχουμε δει μόνο μια χούφτα πολιτείες να ψηφίζουν», δήλωσε χθες η Χέιλι. «Προχωράμε μία πολιτεία τη φορά», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα