ΑΘΗΝΑ
19:24
|
21.04.2024
Η Μόσχα αξιοποιεί τις εξελίξεις στη Γάζα και ενισχύει το διπλωματικό της γόητρο στο παλαιστινιακό φιλοξενώντας αύριο ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρόλο στο διπλωματικό «γαϊτανάκι» που στήνεται γύρω από τον ανηλεή πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την συγκρότηση νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών και την πιθανή επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας για το παλαιστινιακό μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων φαίνεται πως αναλαμβάνει η Ρωσία.

Από αύριο, 29 Φεβρουαρίου ως το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών φιλοξενεί τις πρώτες μετά από καιρό ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στη Μόσχα, έχοντας στείλει σχετικές προσκλήσεις εδώ και περίπου ένα μήνα σε αντιπροσωπείες της Φατάχ (κόμμα του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς), της Χαμάς (που είχε τον έλεγχο της Γάζας ως την έναρξη του πολέμου) και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

O Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε πως ο σκοπός της Μόσχας σε αυτές τις συνομιλίες είναι «να βοηθούν οι διάφορες παλαιστινιακές δυνάμεις να συμφωνήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους πολιτικά». Δεν είναι τυχαίο πως η ενδοπαλαιστινιακή συνδιάσκεψη στη Μόσχα που ετοιμάζεται εδώ και βδομάδες έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Στάγιεχ να υποβάλλει την παραίτησή του στον 88χρονο Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος την έκανε άμεσα δεκτή.

Η ανοικτή στάση της Μόσχας για ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες με τη συμμετοχή στελεχών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ παρακάμπτει την άκαμπτη επιλογή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να απορρίπτουν το διάλογο με τα στελέχη ειδικά της πρώτης, θεωρώντας τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση».

Από την άλλη, η ολόθερμη στήριξη των ΗΠΑ στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξασθενίσει το ρόλο «αμερόληπτου» μεσολαβητή που έχει παίξει στο παλαιστινιακό η Ουάσιγκτον κατά καιρούς, εδώ και δεκαετίες, υπονομεύοντας (όπως διαπιστώνει κανείς εκ των πραγμάτων) τις προσπάθειες των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο, βιώσιμο κράτος στη  βάση αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για ενεργή ρωσική διπλωματία στο παλαιστινιακό.

Πάντως, πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε λίγους μήνες που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκαλεί στη Μόσχα ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Η προηγούμενη ανάλογη περίπτωση ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, μερικές βδομάδες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε μία προσπάθεια της ρωσικής διπλωματίας να συμβάλλει στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων ρωσικής υπηκοότητας ή καταγωγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοσσυφοπεδίο: Μποϊκοτάζ Σέρβων σε δημοψήφισμα για την απομάκρυνση Αλβανών δημάρχων

Δήλωση Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

«Άπειρη αξιοπρέπεια»: Η πρόταση του Βατικανού για τα έμφυλα και άλλα κοινωνικά ζητήματα της ύστερης νεωτερικότητας

Ασάντ: Οι ΗΠΑ κεφαλαιοποιούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα