ΑΘΗΝΑ
09:09
|
02.05.2024
Τα μέτρα θα έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Μαρία Ζαχάροβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία θα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Σουηδίας, μετά την επικείμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και θα αναπτύξει την απάντησή της ανάλογα, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα παρακολουθούμε στενά τι θα κάνει η Σουηδία στο πλαίσιο του επιθετικού στρατιωτικού μπλοκ, πώς θα εφαρμόσει στην πράξη την ένταξη της… και θα αναπτύξουμε την πολιτική ανταπόκρισής μας με βάση αυτό», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η Ζαχάροβα συνέχισε λέγοντας ότι η Μόσχα θα επιλέξει ποια μέτρα θα λάβει, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών-τεχνικών μέτρων, για να περιορίσει τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Ανέφερε επίσης ότι η παραδοσιακά αδέσμευτη πολιτική της Σουηδίας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα υπονομεύσει περαιτέρω την κυριαρχία της.

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια αντιρωσικής υστερίας στη χώρα, την οποία δυστυχώς ενθαρρύνει η σουηδική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά η κύρια πηγή της βρίσκεται στο εξωτερικό. Δεν είναι οι ίδιοι οι Σουηδοί που κάνουν την επιλογή αυτή. Αυτή η επιλογή έγινε (από άλλους) για τους Σουηδούς», είπε η Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ούγγροι βουλευτές ενέκριναν τη Δευτέρα το ψήφισμα για την ένταξη της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, σχολίασε ότι τα ρωσικά σχόλια «δεν προκαλούν έκπληξη».

«Τα ίδια έλεγαν όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Κρίστερσον κατά την επίσκεψή του στην πόλη Τρολχέταν. «Είναι γνωστό ότι στη Ρωσία δεν αρέσει που η Σουηδία ή/και η Φινλανδία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εμείς αποφασίζουμε», συμπλήρωσε ο σουηδός πρωθυπουργός. Ο Κρίστερσον είπε ότι η Σουηδία «είναι σε επαγρύπνηση» για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και παρακολουθούμε τι κάνουν», διαβεβαίωσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα