ΑΘΗΝΑ
17:44
|
28.04.2024
Η άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, η Γερουσία, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στο σύνταγμα.
Διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης στο Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, η Γερουσία, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στο σύνταγμα.

Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα από την Κάτω Βουλή, την Εθνοσυνέλευση, υποστηρίχθηκε με 267 ψήφους έναντι 50 την Τετάρτη.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974, αλλά οι πιέσεις έχουν αυξηθεί για περαιτέρω εδραίωσή της στη νομοθεσία. Υπάρχει, όμως, η ανησυχία ότι το δικαίωμα στην άμβλωση διαβρώνεται σε συμμαχικά έθνη όπως οι ΗΠΑ και η Πολωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε μια ειδική, επαναληπτική ψηφοφορία τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα δύο σώματα σε συνάντηση μακριά από το Παρίσι στο προάστιο των Βερσαλλιών.

Εάν η κοινή σύνοδος εγκρίνει τη συνταγματική τροποποίηση με πλειοψηφία τουλάχιστον τριών πέμπτων, δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μια δημοσκόπηση του Ifop που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, όταν η Εθνοσυνέλευση ψήφιζε τη νομοθεσία, έδειξε ότι το 86% των ανθρώπων υποστήριξε την τροπολογία.

Κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην τροπολογία αναθεωρήθηκε μετά την ψηφοφορία του 2022, όταν η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Τον περασμένο μήνα ψήφισε ξανά υπέρ της «ελευθερίας» για άμβλωση, αφού η κυβέρνηση του Μακρόν ζήτησε να τροποποιηθεί το άρθρο 34 του Συντάγματος για να αναφέρεται «η ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν σε έκτρωση, η οποία είναι εγγυημένη».

Αυτή η νέα διατύπωση για την «εγγυημένη ελευθερία» εγκρίθηκε από τη Γερουσία την Τετάρτη.

Σε ανάρτησή του στο X, ο κ. Μακρόν είπε ότι έχει δεσμευτεί να καταστήσει την ελευθερία των γυναικών να καταφεύγουν σε καταγγελία «μη αναστρέψιμη», εγγράφοντάς την στο σύνταγμα.

Αντιδρώντας στην ψηφοφορία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορέτι είπε ότι η χώρα του πλησιάζει σε μια «ιστορική μέρα» όταν γίνεται «η πρώτη χώρα στον κόσμο που προστατεύει στο σύνταγμά της την ελευθερία των γυναικών» να αποφασίζει τι συμβαίνει στο σώμα τους.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αρκετοί συντηρητικοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι ένιωσαν πίεση για να εγκρίνουν την τροποποίηση.

«Αν το καταψηφίσω, οι κόρες μου δεν θα έρχονται πλέον για τα Χριστούγεννα», είπε μια γυναίκα, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η συζήτηση για την άμβλωση μαίνεται στις ΗΠΑ από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο εκεί ακύρωσε το πανεθνικό δικαίωμα καταγγελίας τον Ιούνιο του 2022.

Από τον περασμένο μήνα, 21 από τις 50 πολιτείες της χώρας έχουν είτε ολική είτε μερική απαγόρευση αμβλώσεων στα χαρτιά, με ορισμένες να περιλαμβάνουν σκληρές τιμωρίες για τους γιατρούς και άλλους που βοηθούν στην πρόσβαση στη διαδικασία, όπως φυλάκιση, υψηλά πρόστιμα και απώλεια ιατρικής άδειας .

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας επέβαλε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή το 2020. Τώρα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη απειλεί την υγεία ή τη ζωή της μητέρας.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα