ΑΘΗΝΑ
19:54
|
27.04.2024
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως προσπαθεί να «επιταχύνει» τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου φόρου για τους υπερπλούσιους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Ένα διεθνές σχέδιο το οποίο θα διασφαλιστεί ότι «οι υπερπλούσιοι του κόσμου θα πληρώνουν τους φόρους τους» ζήτησε από τα κράτη της G20 ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Φερνάντο Χαντάντ, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ομάδα των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη θα υιοθετήσει μια κοινή θέση έως τον Ιούλιο.

«Παρά τις πρόσφατες προόδους, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι δισεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να ξεφεύγουν από τα φορολογικά συστήματά μας, καταφεύγοντας σε μια σειρά στρατηγικών», δήλωσε ο Χαντάντ, κατά την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου των χωρών της G20 στο Σάο Πάολο.

«Ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς μπορούμε ως υπουργοί Οικονομικών της G20 να επιτρέψουμε να συνεχιστεί μια κατάσταση όπως αυτή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Βραζιλία θα επιδιώξει να συντάξει μια κοινή δήλωση της G20 για τη διεθνή φορολογία μέχρι την επόμενη υπουργική σύνοδο τον Ιούλιο. Η χώρα προσπαθεί να πιέσει την ομάδα να συνεργαστεί σε μια κοινή φορολογική πολιτική, εν μέσω παγκόσμιων διαφωνιών για το πώς να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο «αγώνα προς τα κάτω», κατά τον οποίο «ορισμένες χώρες προσελκύουν τις εταιρείες και τους υπερπλούσιους με μηδενικούς ή εξαιρετικά χαμηλούς φόρους».

Το 2021, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 ενέκριναν μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία βασίστηκε σε δύο «πυλώνες»: τη φορολόγηση μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπου κι αν πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η «ψηφιακή φοροδιαφυγή» και σε έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15%, ανεξάρτητα από το πού οι εταιρείες έχουν την έδρα τους.

Ορισμένα κράτη πιέζουν τώρα για έναν «τρίτο πυλώνα» που θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή από τους υπερπλούσιους.

Ο Χαντάντ επικαλέστηκε μια πρόσφατη έκθεση του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου επιτυγχάνουν φορολογικούς συντελεστές από μηδέν έως 0,5% για τον πλούτο τους, σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας εταιρείες- κελύφη.

«Οι αποτελεσματικές λύσεις για να διασφαλιστεί ότι οι υπερπλούσιοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο τους σε φόρους εξαρτώνται από τη διεθνή συνεργασία», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το θέμα «μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” για την επίλυση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι το Παρίσι προσπαθεί να «επιταχύνει» τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου φόρου για τους υπερπλούσιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα